OVERWINNING

Everyday.jpg

Een huis inpakken om op reis te gaan… waarom? Een vraag die ik mezelf regelmatig stelde de afgelopen weken. Toch gaan we door, omdat we grote verwachting hebben van de bestemming. Niet omdat we precies weten hoe die eruit ziet, wel omdat Vader beloofde dat het goed zal zijn. 

’t Voelt een beetje ‘onderweg naar het beloofde land’. Zuiver overdrachtelijk bedoeld natuurlijk: we verhuizen niet naar Israël :) Ook het volk Israël kreeg een belofte: het zou goed zijn, heel goed, dat land waarheen de Heer hen leiden zou. De obstakels op de weg? Hm, soms voel ik wel mee met hun gemopper tegen Mozes. Ook zij vroegen zich regelmatig af: waarom wilden we dit ook al weer?!?

Naast allerlei begrijpelijke moeilijkheden in de woestijn (zo slecht heb ik ’t niet!) ontmoette het volk ook regelrechte tegenstand. De Amalekieten, symbool voor verwoesting en roof, binden de strijd aan met het volk. Over symboliek gesproken: de aanval komt bij Rephidim - een plaatsnaam die ‘rustplaats’ betekent. Juist wanneer ze even uitpuffen van hun tocht, wordt de aanval ingezet.  

Terwijl Jozua de vijand te lijf gaat, klimt Mozes op een hoogte. Hij houdt zijn arm met daarin zijn staf hoog opgetild, een voorafschaduwing van Jezus en Zijn kruisdood. Wanneer Mozes’ arm moe wordt, zien we iets bijzonders. Zijn helpers zetten hem op een steen en ondersteunen zijn armen. Zo overwint het volk in de strijd tegen de aanvallers. 

Kijk, we leren elkaar ‘kijken naar Jezus’ - en dat is goed. Toch kan het ‘optillen’ van Jezus een ‘klus’ worden waarin je vermoeid kunt raken. De symboliek in dit verhaal laat ons zien, dat de overwinning op geen enkele manier van ons afhangt: wanneer we gaan zitten, nemen we plaats op de rots - beeld van wie Jezus voor ons is!

Toppunt van symboliek in deze geschiedenis? De namen van Mozes’ helpers: Aaron, de lichtbrenger en Chur, wiens naam verwijst naar wit linnen. Wie of wat houdt onze blik op Jezus? Het licht waarmee Hijzelf ons verlicht en het besef van onze rechtvaardigheid in Hem! 

Zo je eigen uitdagingen vandaag? Jezus is hoog opgetild - en gezeten in Hem, mag jij de overwinning van Hem verwachten! 

Mooie dag!


 

HULP

Everyday.jpg

Een bezoek aan de markt is vast onderdeel van mijn rondje zaterdagse boodschappen. Tegenwoordig natuurlijk samen met Anna, zeker als mama (geheel rolmodel-conform) het huis bezemt en poetst. Ik grap dan altijd, dat het kleine meisje in haar buggy een goeie sjouwhulp is. Wees gerust: ik plaats de boodschappen niet op haar, maar onder haar in het daarvoor bestemde mandje!

Wanneer we samen in de auto zitten, zet papa steevast muziek op. De concurrentie in liedjes is groot, zeker sinds we speciaal voor het kleine meisje een dozijn oude kinderalbums in de mediaspeler hebben geladen. 

Zo klonken vanmorgen vrolijk Elly en Rikkert door de luidsprekers van de auto. Anna swingt in zo’n geval opgetogen mee, allicht want deze twee kinderhelden zijn samen met hun muzikanten Dick le Mair en Jan Borger écht goed in aansprekende ritmes voor kids. 

Bij het laatste liedje, bijna thuis, hoor ik ineens een klein, hoog stemmetje op de achterbank. Het klinkt als “laaaaaaaaa”. “Dat doet ze alleen als ze het heel mooi vindt,” denk ik nog en focus dan even op de tekst. 

De Elly en Rikkert versie van Psalm 121 is het, die dit kleine meisje mee-lalaat. Wow, met deze teksten groeide een hele generatie op, bedenk ik dankbaar. Muziek en gezongen woorden hebben effect, weten we. Ontelbaar veel kindjes hebben deze woorden meegezongen, over evenzoveel levens  strekt deze Hulp, deze Beschermer zich uit!

Vandaag dus al weer een Psalm om op te mediteren. Mag ook met de woorden van het versje van dit beroemde kinderduo. Hij is ook jouw Beschermer, dat staat vast als een berg!

Ik kijk omhoog naar de bergen
Wie zal mij helpen steeds weer
Dat is mijn Schepper, mijn Beschermer
Mijn hulp is van de Heer

Hoog als de bergen
Diep als het meer
Is mijn Beschermer
Jezus mijn Heer

Want jouw Bewaarder zal niet slapen
Waar jij ook gaat
Hij zal je voeten bewaren
Voor alle kwaad

Mooie dag! 

Benieuwd geworden naar het versje? Luisteren kan via deze link: https://youtu.be/v69b1bDsw7I

LIED

Everyday.jpg

Bij het demonteren van een oude kast kwamen we een vergeten tekening tegen. De potloodtekening van mijn vader is volgens de ondertekening gemaakt in 2011, kort voor zijn overlijden. Bij het zien van de tekening kwam ook de herinnering: in het verpleeghuis waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleef, was een cartoonist op bezoek geweest. De kunstenaar had de moeite genomen van alle bewoners een tekening te maken. In de familie brak prompt discussie uit: of ie wel genoeg leek… 

Dat wij gisteren deze lang vergeten plaat vonden, was wel bijzonder. Vandaag zou namelijk vaders negentigste verjaardag geweest zijn. Een buitengewoon tijdig verjaardagscadeautje, vond ik. Verjaardagen gingen altijd wat stilletjes voorbij, in ons huis. Ach, vader had niet zoveel nodig - en nieuwe sokken had ie vorig jaar al gehad. Bescheidenheid was wel een van zijn meest kenmerkende eigenschappen. 

Uitgesproken stil was vader ook. Hij zei niet zoveel, maar wanneer hij iets zei, was dat met zachtheid, niet zelden doorspekt met humor. Ironisch genoeg werd het spreken hem de laatste jaren van zijn leven volledig onmogelijk. 

Zingen deed hij des te meer. Bij optredens met één van zijn koren, zocht ik altijd naar zijn kenmerkende tenorstem in de harmonie van het koor. Ook buiten het podium was hij een zanger: tijdens het klussen, in de auto, gewoon stilletjes voor zich uit. Vaak waren het psalmen, natuurlijk in de oude berijming, met af en toe een gezang. 

Juist omdat hij de laatste jaren van zijn leven niet meer met woorden kon communiceren, hadden we een muziekspeler naast zijn bed gezet. Zo kon het gebeuren, dat gezangen en psalmen de gangen van het verpleeghuis vulden. Vergezeld van… jawel, de hoge stem van mijn vader, die niet meer met woorden, maar volledig in lijn met de melodie meezong. 

Wat zijn omstandigheden ook waren, hoe hem het spreken ook belemmerd werd, hij bracht Psalm 34 in praktijk. Vandaag mediteer ik op die woorden, natuurlijk (want vader’s verjaardag…) uit de Statenvertaling: Ik zal den HEERE loven te aller tijd; Zijn lof zal geduriglijk in mijn mond zijn. Mijn ziel zal zich beroemen in den HEERE; de zachtmoedigen zullen het horen en verblijd zijn. 

Mooie dag!