Je bent… want Hij is…

Als aanbiddingsleider, muzikant, geluidsman/-vrouw of beamer-bedienaar heb je een prachtige taak. Een heerlijke plek om de gemeente te helpen om Jezus te aanbidden, te ontmoeten en van Hem te ontvangen wat je nodig hebt. We mogen de mensen meenemen naar de plaats waar hulp te vinden is, de troon van genade.

Mooie, maar ook een beetje hoogdravende woorden. Als alles goed gaat, heb je een toptijd. Als je niet lekker in je vel zit of als je teveel naar jezelf kijkt, worden deze woorden spannend. Een eis waar je niet aan kan voldoen, een opdracht die te groot lijkt, een verantwoordelijkheid die je niet kan of wil dragen. En hoe meer je ontdekt hoe kostbaar de gemeente is voor God, hoe belangrijker het kan worden voor je dat je succesvol bent, dat je bediening doel treft.

Wie ben ik? Wie ben ik nou helemaal, dat ik dit mag doen, dat ik dit zou moeten kunnen?

Deze vraag mag. Sterker nog: het antwoord op deze vraag gaat je leven leuker maken! Als je de vraag maar wel aan de juiste persoon stelt. ;-)

Jezus vertelt in de Bijbel op verschillende plaatsen en met verschillende invalshoeken wie je bent. En uiteindelijk is Zijn mening de enige belangrijke mening.

Johannes 15:5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen…

Wat zie ik in bovenstaande tekst?

  • Wie ik ben, staat nooit los van wie Jezus is. Als ik wil weten wie ik ben, dan is de beste manier om eerst te bedenken wie Jezus is. En Jezus doet het hier Zelf ook. Hij vertelt eerst wie Hij is.

  • Jezus zegt hier wie we zijn. Niet wie we gaan worden, niet wat we mogen hopen ooit te zijn, niet wat we eigenlijk zouden moeten zijn. Nee! Hij zegt wie we ZIJN. Omdat Hij ook IS.

  • Het gevolg van wie we zijn, is een gegeven. Als Hij IS en wij ZIJN, als Hij IS en jij BENT, dan IS Hij de wijnstok en BEN jij de rank en dan is het een gegeven dat je aan Hem verbonden bent, dat je in Hem blijft en Hij in jou. En het gevolg daarvan is dat je veel vrucht zal dragen. Succesvol in je bediening, zou je ook kunnen zien als vrucht dragen.

Wanneer de verantwoordelijkheid zwaar voelt, als je teleurgesteld bent in jezelf of in de hoeveelheid vrucht die uit je bediening voortkomt, als je bang bent dat je niet helemaal in eenheid met Jezus wandelt in je taak… REMEMBER YOUR POSITION. Je bent in Hem en Hij in jou. Je zit vast aan Hem en Hij aan jou.

In Hem zijn en blijven… dat is een gegeven. Die positie heb je van God gekregen uit genade. Daar kun je niets aan doen zelf. Wat je wel zelf mag leren doen: Erin geloven. Erop vertrouwen. Erop leunen. Je verwachting van Hem hebben. En leven vanuit die positie. En bij twijfel, onzekerheid, vermoeidheid of teleurstelling… terug naar je positie.

Je bent, omdat Hij is.