Make up your mind…

Rond de jaarwisseling bespeur ik toch altijd iets van reflectie en bezinning bij mezelf. Ik probeer het niet te groot te laten zijn, want ik hou ervan als ik het hele jaar door kan reflecteren en bezinnen. Gewoon op ieder moment dat het nuttig en inspirerend is. Dus niet alleen rond oud en nieuw omdat we dan ineens met z’n allen in een soort sentimentele bui geperst worden, terwijl we allerlei krampachtige terugkijk-sessies doen en hopeloze voornemens mompelen…;-)

Misschien vind je het leuk om mee te kijken in mijn jaarwisselings-mijmeringen. En anders moet je nu stoppen met lezen. Ik dacht aan oud en nieuw. Wat een rare benaming. Het is oud OF nieuw. Het is op geen enkel moment in de tijd nog een beetje 2018 en tegelijkertijd al een beetje 2019. Echt onmogelijk. Oud en nieuw zijn tegenovergestelden en hebben niks met elkaar, kunnen niks met elkaar en kunnen al helemaal niet op hetzelfde moment bestaan.

Het kan wel in mijn gedachten. Ik leef in 2019, maar kan met gemak met mijn gedachten in 2018 ‘verblijven’. Ik kan een nieuwe auto hebben, omdat hij voor mij nieuw is, terwijl hij in feite al stokoud is. Ik kan een nieuwe relatie aangaan, maar daar instappen met mijn gedachten vol van oude ervaringen en verwachtingen. In onze gedachten kan alles anders zijn, dan in werkelijkheid. En andersom…  

Mijn God zegt ook iets over oud en nieuw.

2 Kor. 5:17 Therefore, if anyone is in Christ, he is a new creation; old things have passed away; behold, all things have become new.


Het maakt niet zoveel uit of ik in 2018 of 2019 ben, ik ben IN Christus. IK BEN NIEUW. Wat een stevige uitspraak. Waar wat voorstellingsvermogen voor nodig is. En een behoorlijk rechte lijn; oud OF nieuw. Geen mengelmoesje. Maar hoe ziet dat eruit, ‘nieuw’? Want als het nieuw is, heb ik het dus niet eerder gezien? Het enige dat ik zeker weet, is dat het niet op het oude lijkt.

Eerder in de Bijbel spreekt God ook al over dit fenomeen van oud OF nieuw:

Jesaja 42:9 Behold, the former things have come to pass, And new things I declare; Before they spring forth I tell you of them.”


“Kijk goed: de oude dingen zijn voorbij, en nieuwe dingen maak ik bekend. Ik vertel je erover, nog  voordat ze zichtbaar zijn.” Nou, dat is handig! Want mijn voorstellingsvermogen is wat beperkt. Ik blijf soms ongewild nog steeds het oude zien. Het voelt zo bekend en het lijkt eenvoudiger.

Verder mijmerend, bedacht ik me: Hij vertelt me over nieuwe dingen… Hoe dan?

De tekst uit Jesaja gaat verder. Oude dingen weg, nieuwe bekend gemaakt, ik vertel je erover nog voordat je ze ziet… Sing to the Lord a new song.

Pfff, een nieuw lied ja. Dat is ook zo’n mooie instructie. Het is niet dat de nieuwe liederen wekelijks uit mijn mond of pen stromen, dus dan blijft mijn zicht op het nieuwe ook wat magertjes? Ik hoop dat God nog een specifieke instructie heeft rond het zingen van nieuwe liederen… Ja, natuurlijk… 

Psalm 40:3 HE PUT a new song in my mouth, a song of praise to our God;

 
David schrijft dit. Zijn God gaf hem een nieuw lied in zijn mond. Als God een opdracht geeft, heeft Hij zelf al voorzien in de uitvoering daarvan. Dat is echt helemaal op en top mijn God. Ik BEN Die Voorziet. Maar kom in Zijn nabijheid. David had een intieme relatie met God.

God zegt tegen ons: ‘Het oude is voorbij, laat me je vertellen over het nieuwe, want soms is het nog niet zichtbaar. Kom bij Me en hoor Mijn stem in je hart, aanbid Mij, open je mond en laat Mij je een nieuw lied in je mond geven, en dan zal je zicht krijgen op het nieuwe, dat voor jou bedoeld is.

Rond deze jaarwisseling was ik me er extra van bewust dat God mij iets bijzonders heeft gegeven: een nieuwe identiteit in Christus. En een gave om te horen wat Hij zegt over het NIEUWE. En de vrijheid om echt voor het NIEUWE te kiezen, elke dag weer, in alles. En dan dus ook echt niet het oude. Want dat gaat niet samen.

Openbaring 21:5 Hij die op de troon zat, zei: ‘Alles maak ik nieuw’. Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar’.

 
Geloof jij het nog? Oud OF nieuw. Kies NIEUW!