Je kinderen doelbewust liefhebben *****

DOOR: ROOS DOORNENBAL - Jong en Vrij KIDS

boekpromo.jpg

Boek: Je kinderen doelbewust liefhebben
Auteur: Danny Silk
Soort boek: Easy reading/ How to

5 sterren
Omdat ik het een must-read vindt voor eigenlijk iedere ouder. Het gaat uit van ‘vrijheid’ en hoe afspraken/regels dat ondersteunen ipv dwarsbomen.

Waarom ging je dit boek lezen?
Omdat ik graag meer lees over opvoeding, omdat ik 3 jongetjes heb die ik zo goed mogelijk wil begeleiden... maar dan wel ontspannen met de wetenschap dat Hij erbij is. Maar man, dat vind ik soms een uitdaging. Boeken die daarbij helpen, zijn dan ook zeer welkom.

Voor wie is dit boek interessant?
Vooral voor ouders denk ik. Ook gaaf voor bijna-ouders. Voor mensen die een niet te ingewikkeld boek willen lezen, maar wel graag willen leren.

Kun je kort samenvatten waar het boek over gaat?
Het boek laat zien waar onze drang vandaan komt om van onze kinderen gehoorzaamheid te willen hebben. En het boek laat zien, mèt tips en voorbeelden uit de rauwe praktijk, hoe je juist die hartverbondenheid met je kind kunt bevorderen; die veel belangrijker is, dan dat ze jouw regels volgen.

En meer... ook zie je hoe je kunt voorkomen hoe je kinderen opvoed met angst voor straf.

Welke quote/passage uit het boek wil je hieronder delen?
Ik heb het boek even uitgeleend. Maar wat ik een erg waardevol punt vond:

Leer je kind dat het zelf keuzes kan maken. Laat het zijn vrijheid oefenen. Doe dat met makkelijke veilige keuzes... en breidt die uit naar mate hij/zij ouder wordt.

Bijvoorbeeld. Bij een peuter. Geef een kind niet drinken en zeg: Nu moet je drinken. Maar vraag: Welke kleur beker wil je? De rode of de gele? Het kind geniet ervan dat het mee mag 'kiezen'. Want dat wil ieder mens graag. Doordat je de keuzes geeft die over het onderwerp gaan, waar het nu tijd voor is, dan start je dit moment zo ideaal in. Want dat we gaan drinken is opeens logisch, terwijl dit 'we gaan drinken' potentieel ook een 'ding' kan zijn in het wonderlijke peuterbrein.

Wat je verder nog wilt vertellen over dit boek boek
In het boek staan ook voorbeelden voor oudere kinderen. Over geldzaken en uitgaan enzo. Sommige dingen moest ik een beetje fronsen. Niet per sé omdat het niet wijs ofzo is... maar vooral omdat ik dit zo 'anders' vindt dan wat ik zelf ooit meegemaakt/gezien/bedacht heb. Ik merk wel dat een aantal van dit soort voorbeelden wel blijven hangen… het rekt m’n manier van denken over opvoeden op. Het boek heb ik al een paar jaar geleden gelezen, maar op die punten daar kauw ik nog steeds. (ik heb nog ff, want mn jongens zijn nog geen tiener ;) ).

Goed om te weten
Dit boek is te koop in onze shop op zondag.

Comment