Viewing entries in
visie

kerstFEEST, paasFEEST, pinksterFEEST

kerstFEEST, paasFEEST, pinksterFEEST

Vorig jaar vlak na Pasen kreeg ik een ‘correctie’. Heb je dat wel eens gehad? Een ‘correctie’ rechtstreeks van je hemelse Vader? Haha. Nou, dat doet Hij zoals Hij is, heel vaderlijk natuurlijk. Maar het was wel een correctie. En leuk om die met jullie te delen.

Met Kerst zorgen we in de kerk altijd voor een groot feest. Pasen, dat wat later komt, is een soort B versie van Kerst en Pinksteren een C-versie. Ja toch? Op zich niet erg, want we bewegen hierin mee met waar ons land ook de focus op legt. Iedereen viert Kerst, met of zonder Jezus. Veel mensen doen iets met Pasen, hoewel soms alleen met eitjes en paashazen. En weinig mensen doen iets met Pinksteren, maar zijn wel vrij.

Vorig jaar had ik het met de Here God erover, dat ik heus wel van alles wil doen met die feesten, die ik heus wel belangrijk vindt;  Want ons leven zonder Pasen!  Want een leven zonder Pinksteren!  Maar dat het ook wel veel is. Wéér die hele toko regelen enzo.

De Heer, zo ervaarde ik dat, nam me mee in hoe Hij feesten al eeuwen(!) gebruikt om ervoor te zorgen dat Zijn mensen echt stilstaan bij de belangrijkste events die er hebben plaatsgevonden (google maar eens naar Joodse feestdagen). En dat juist voor de kinderen dit ontzettend belangrijk is, om ze te laten zien, te laten ervaren ‘Wie Hij is’ en ‘hoe Hij dichtbij is’. En dat juíst met een feest, met tijd die apart gezet wordt door iedereen… en zo op de meest leuke manier een onvergetelijke indruk maakt. KerstFEEST, PaasFEEST, PinksterFEEST is ZIJN manier, om ons mensen vast te houden door de generaties heen.

KerstFEEST, PaasFEEST, PinksterFEEST is ZIJN manier, om ons mensen vast te houden door de generaties heen.

Inderdaad in het Nieuwe Testament zie je nergens dat je feesten moet vieren. Het MOET ook niet. Maar het is wel wijs om ZIJN manier… in ZIJN Kerk te omarmen. Right? Want je ziet wel in het nieuwe testament dat precies op Pesach (Paasfeest in Oude Testament) de Here Jezus aan het kruis ging… Hij vervulde de profetie die in dit oude Feest verborgen lag. Je ziet wel dat God Zijn Geest uitstortte precies tijdens het feest dat de Joodse mensen vieren dat ze de tien geboden kregen. Ik ken Hem als een zeer nauwkeurig Iemand, die op alle details let… Dus. Dit was niet per ongeluk.

feestlijst.jpg

De correctie was: “Roos, zie je wat Ik met die feesten doe? Zie je hoe Ik via feesten generatie-overstijgend (jong en oud samen) en zo generatie na generatie, de belangrijkste events ooit inprent? Wil je hier niet te licht over denken?” En dus, meer dan ooit, ben ik er nu van overtuigt dat we de feesten die we hebben als echte feesten voorbereiden. Heel duidelijk over het waarom en ook heel duidelijk een echt feest!

Heel duidelijk over het waarom en ook heel duidelijk een echt feest!

Jullie hebben ‘mijn’ correctie waarschijnlijk niet nodig. Maar het is zó gaaf om te bedenken dat al die feestelijkheden die Hem groter maken tijdens Pasen en straks tijdens Pinksteren, in lijn zijn met hoe Hij Zijn hart voor ons, voor onze kids, zichtbaar, proefbaar en onvergetelijk wil maken.

En. Dank U Heer, dat U dichtbij bent. Zo dichtbij als mijn adem. Dank U wel, dat het zondag Pasen is, dat U koos om niet alleen te komen, maar ook koos als mens om die verschrikkelijkheden aan te gaan om als God dichtbij te kunnen zijn. Dank U dat U met Uw Geest in mij een eeuwige verbinding tussen U en mij gelegd heeft.


Vlam-ze Zondag!

Roos

How to deal: met de horrors van Pasen.

How to deal: met de horrors van Pasen.

How to deal: met de horrors van Pasen

Lieve kinderhartjes en de bloederige realiteit van het Paasverhaal. Dat matcht niet echt.

Stel je voor dat onze kinderen zondags weer opgehaald worden door hun ouders… En dat ze dan in details al die bloederigheden vertellen van wat er met onze Heer Jezus gebeurd is en er slecht van slapen.

Als dit is wat er gebeurd n.a.v. Pasen. Dan hebben we ‘iets’ niet goed voor ogen gehad. Right?
Maar aan de andere kant, als dit de reden zou zijn om het Paasverhaal maar niet te vertellen… Dan hebben we ‘iets’ niet zo goed voor ogen. Right?


3 X Wat vertel je wel en wat (nog) niet.

1. WEL. Benadruk de kern.
Je vertelt wel het verhaal. Maar je bent wijs in hoe je het brengt en wáár je de aandacht op laat vallen. Waar je aandacht op wil vestigen, dat zet je aan door het te herhalen, met je mimiek, met HOE je het zegt.  En: kies steeds dezelfde woorden, zodat ze onthouden wat jij wilt dat ze onthouden.

Leg dus niet de nadruk de details, maar op de de kern: ‘wat de Here Jezus deed heel moeilijk en heel speciaal was, dat alleen Hij dat kon en dat Hij het wilde doen. En… dat het Hem lukte!’

2. NIET.  Wat nóg niet
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer je ze vertelt. Wat we als kidskerk volgen qua opzet:

Van 2-5 jaar vertel je ze nog niet met woorden over het bloed dat er vloeide. Je focust je op de kern.
Vanaf 5-9 jaar vertel je dat het Jezus bloed kostte en dat het pijn deed wat Hij moest doen.
Vanaf 9-14 jaar vertel je alle feiten en laat je via woorden meevoelen met Hem. Dus niet de Passion gaan bekijken of bloederige platen.

Remember: Ouders zijn de sterkste stem in de geloofsopvoeding van de kinderen. Wanneer zij inschatten dat hun kind de details juist wel nodig heeft/moet zien, dan is dat aan hen. Wij kiezen een voorzichtige, maar wel duidelijke aanpak.

3. WEL. Voorbeeld van Paasverhaal in ‘t kort
Dit kun je alle leeftijden vertellen. Zelfs peuters.

Je vertelt de kinderen dat de mensen een probleem hadden. Donkere, vieze harten. Donkere harten kunnen niet ècht blij zijn, want Vader God kan niet dichtbij een donker hart komen.
Dat moest anders. Dat moest niet zo blijven. En dus kwam de Here Jezus uit de Hemel om de mensenharten super schoon te maken. Och, wat wilde Hij dat graag.
Hoe maak je mensenharten super schoon? Met zeep? Nope. Met washandjes? Nope. Er is maar één manier: het moest de Here God zijn en het zou heel moeilijk en heel speciaal zijn.
Hij moest 1. Aan een kruis sterven.  2. In een graf liggen. 3. En opstaan.  
En weet je? Precies dat heeft de Here Jezus allemaal gedaan. Het is Hem allemaal gelukt.  En dat vieren we Pasen! Dat het de Here Jezus gelukt is om mensenharten super schoon te maken… En dat Vader God weer heel dichtbij mensen kan zijn.
Wow. Jouw hart is ook super schoon en ook bij jou is Vader God heel dichtbij! Dankzij de Here Jezus.
Wow. Al die moeilijke dingen voor mij en voor jou. Ik denk, dat de Here Jezus veel van mij en van jou houdt.

Paasplaat Het is gelukt.jpg

(Onze Paaslessen zijn ook zo opgezet)


Zeer gewaardeerde Kidsteams en ouders: Geniet van Pasen. Want echt. Pasen is misschien wel het meest gave feest dat er is!