Viewing entries in
Skills & Howto's

ZONDAG VIEREN WE DE VADERS

ZONDAG VIEREN WE DE VADERS

Vaderdag. Zondag is het Vaderdag. In deze blog een paar tips om met weinig moeite onze Kidskerk er in één klap flashy vaderdaggerlijk uit te laten zien.

Zoals je wellicht weet is een ruimte versieren niet altijd zo makkelijk. Alles versieren is veel werk, details vallen vaak niet op. Daarom is het goed als je weet hoe je zonder veel moeite toch een feestelijk opvallend resultaat hebt.

Laten we Vaderdag voor zondag als voorbeeld nemen. Vaderdag leent zich voor een mooie inhoud, maar stel dat je nog niks hebt en opeens bedenkt: OJA! het is Vaderdag. Doe het gerust anders, maar mocht je nog geen plannen hebben: doe dan je voordeel met onderstaande.

1.       Qua versiering: focus op 3 dingen en niet meer.

2.       Geef iets geinigs mee dat de kids aan de vaders kunnen geven.

3.       Zeg er iets over!

1. Versiering

Pak de 3 meest in het oogspringende dingen en versier die: 1. De entree. 2. Het podium. 3. De kinderwerker.

entree versiering.png


1.1 DE ENTREE

Zorg dat die er opvallend anders uitziet dan normaal. Dat kan door de entree te versieren met ballonnen. Met watervaste stift teken je op iedere ballon: een blije gezichtjes of schrijf je iets op als ‘mijn vader is de beste’ en ‘papa is nummer 1’. Hang de ballonnen in trosjes ipv los van elkaar voor een opvallende effect.

Tip: Hang eerst de ballonnen op voordat je op ze tekent. ;)1.2 HET PODIUM
Hier krijgen de kinderen de les. Dus hier kijken ze veel naar. Een hele easy versiering is: een lang touw waaraan je gekleurde A-4tjes hangt met plakband, met op ieder A4tje een letter met zwarte watervaste stift erop geschreven. Hang de slinger ‘boven’ je podium en het ziet er top uit! (10 minuutjes werk)

Heb je COOL en wil je extra tof klinken. Wat dacht je van: My Daddy is COOL’
Of bij de Oppasgroepen: Pappa is lief!

podium.jpg
kinderwerkers.jpg

1.3 DE KINDERWERKER
Iedere kinderwerker speldt een uitgeknipt papieren rondje op met daarop ‘Mijn Vader is de Beste’. En als iemand er naar vraagt: Mijn Vader is de Beste, dan wijs je naar de hoofdletter en zeg je: ‘dit gaat over mijn hemelse Papa. Och Hij is echt de beste!’ (zo klaar)

2. Geef iets mee

Iets meegeven, maakt dat je het gezin betrekt in wat de kinderen geleerd/gedaan/gehoord hebben. Daarom altijd leuk om te doen. Maar als je nog niets hebt: keep it simpel! Regel bijvoorbeeld iets lekkers dat de kids zo kunnen meenemen en geven. De kinderen kunnen erbij zeggen dat hun papa om op te vreten is! Of print een kleurplaat uit die de kinderen kunnen inkleuren.

Kleurplaat. >> kies er twee of meer << (link)

3. Zeg er iets over

Vertel voordat je de les begint iets over deze speciale dag. Vaderdag is nou eenmaal speciaal. En lach: “In de kerk is dat helemaal speciaal. Want ja, iedereen heeft een gewone mensen vader, maar wij weten dat iedereen ook een hemelse Vader heeft. Papa God! Wat bijzonder gaaf dat Vaderdag op zondag is. Want ja. Vader God, onze Papa God… jouw Papa God is ècht heel erg de allerbeste!


Over god als je vader

Ik mocht een keer de lesgeven op Vaderdag. En ik realiseerde me, dat lang niet iedereen een vader thuis heeft. Of een vader heeft die zijn hart laat spreken. Daarom had ik een filmpje opgezocht. Het is een mooi filmpje dat een vader en een zoon laat zien. Niet alleen de kinderen keken ademloos, maar ook een de volwassenen lieten het binnenkomen. Vaders zijn een beeld van hoe Vader God is. En soms helpt het, om naar een voorbeeld te kijken van iemand anders… om dingen als ‘de blik in de ogen van hoe een vader naar zn kind kijkt’ , of ‘hoe liefde tussen een vader en zoon er uit kan zien’ te kunnen pakken met je eigen hart. Hieronder het mooie en korte filmpje:

Je bent geen slaaf meer (die moet luisteren naar een meester die eist)
Maar je bent een kind van God (geliefd en recht op alles van Hem) Galaten 4 vers 7

Al voordat de wereld gemaakt werd, was het de bedoeling dat jij en ik Zijn mensenkinderen zouden zijn. (daarom maakte Hij de wereld: voor Zijn geliefde kids)
Efeze 1 vers 3-5

Je wordt geboren uit je ouders. Dat gebeurt één keer en dan zijn je ouders voor altijd je ouders.
Jij, die gelooft in dat wat de Here Jezus gedaan heeft aan het kruis,
jij bent uit God geboren. 1 Johannes 5

Lieve mensen, geniet van een mooie aanloop naar zondag. Don’t stress en maak het prachtig zondag!

Tot volgende week!

Roos

>> Oja. Heb je afgelopen zondag of krijg je komende zondag een eigen t-shirt. Denk eraan: 30graden binnenste buiten, en weer inleveren als je klaar bent bij KIDS.

How to: Speak Life

How to: Speak Life

How to: Speak Life

Een tijdje geleden ontmoette ik pastor Candice voor het eerst. Zij is de kids pastor van Redemption Church. De kerk met wie wij één zijn geworden sinds hun senior pastor ook onze senior is geworden. Deze maanden zijn we aan het ‘ritsen’ qua structuur, dus er wordt veel gepraat en veel ge-ontmoet. In deze eerste ontmoeting met pastor Candice viel me iets op. Iets wat ze een paar keer zei. En tof om jullie daar in mee te nemen. Het lijkt niet zo op een KIDSblog, maar deze topic is relevant… omdat het overal speelt waar mensen samen opwandelen.

Pastor Candice en haar man Diego.

Pastor Candice en haar man Diego.

Kijk. Je weet wellicht dat, hoewel onze kerk super tof is qua boodschap en er heel veel mensen wekelijks sterker worden en bemoedigt worden, dat er ook best wat uitdagingen zijn. Dat eerste is leuk en makkelijk om over te praten. De uitdagingen daarentegen, die zijn gevoelig om een en ander heel zwaar te maken. Terwijl het stiekem ook best hele toffe oefeningen zijn om sterker te wortelen in weten wie je bent met Hem.

Oke. Maak deze blog voor jezelf behulpzaam: Denk aan een uitdagende topic, eventueel zelfs eentje die speelt in de kerk, waar iedereen een mening over heeft en van alles over roept en voelt… maar nog niet lekker loopt. Een echte challenge dus.

Enfin, terug naar pastor Candice. In die eerste ontmoeting gaf ik haar een overview van hoe één en ander eruit ziet binnen KIDS. Ze luisterde goed. Stelde vragen. En zegende mij en ons.

Maar ze deed ook iets níet.


Het is heel gemakkelijk, om wanneer er uitdagingen zijn of lastige dingen besproken worden om er dan heel lang over te praten. Om er allerlei meningen over te horen; over wat je er zelf van vindt, wat die en die ervan vindt, of wat die en die zei… Echt. Voor je het weet ben je heel lang aan het praten over prut en pudding.  Prut en pudding, want (mijn ervaring): dit soort gesprekken maken dat je uiteindelijk niet met relaxtheid van binnen… niet met zicht naar voren… niet met je blik op Hem… ’s avonds in je bed ligt te piekeren met nog meer ingewikkelde gedachtes.

En wanneer je zo in je bed ligt. Dan weet je één ding zeker: Jezus is hier niet Degene die in het midden staat. Hij was niet Degene die het mocht zeggen om de eenheid sterker te maken en richting te geven. Right?

Wat Pastor Candice níet deed, was vragen naar meningen. En ze praatte niet mee door ook haar mening te geven. Ze luisterde, stelde vragen en zegende. Het gesprek dat we hadden, maakte dat ik uiteindelijk ontspannen in m’n bed lag met een Jezushoop (= zeker weten dat het wel goed komt omdat Hij erbij is). En dat is interessant. Want zij sprak LEVEN.

Speak Life, misschien heb je er weleens een preek over gehoord. Maar dít is het in de praktijk.

Zie je hoe interessant dit is? We vinden het heerlijk om de mooie dingen die we meemaken te delen, maar… stel nou dat we ook heel goed worden in ‘speaking life’ in uitdagende situaties? Are you with me?

Ze stelde me drie soorten vragen:

1. Ze vroeg naar dingen om te begrijpen hoe een en ander zit/werkt. WANT vanuit haar positie moet ze dat weten.
2. Ze vroeg naar wat iets deed met me, zodat duidelijk werd waar ‘MIJN’ uitdaging zat. Ze checkte waar onrust grip op me had.
3. En ze vroeg me…en blijkt echt powerful te zijn… Waar ik Jezus voor zou vertrouwen de komende tijd en dan heel specifiek. What are you believing God for these coming weeks? Die vraag was zo behulpzaam. Opeens stond Jezus in het midden van de issue. En opeens werd het uitzicht erop dus anders. Want met Hem erbij, is alles anders. En dat begint van binnen.

 Mooi hè.


Heel praktisch

// Dus wat helpt als je een uitdaging hebt?
Bespreek dit met iemand van wie je weet dat hij/zij Life Speak-t. Die niet nog meer mening geeft, die misschien wel lekker is om te spuien, maar je hart uiteindelijk niet helpt. Het liefst iemand die er wat over mag vinden (qua positie) en die je helpt om ook hierin Jezus te vertrouwen.

// Dus wat helpt als iemand met een uitdagende situatie bij jouw komt?
Heb helder: Heb je de positie gekregen om alles te overzien? Als je de juiste positie daarvoor niet gekregen hebt, geef dan niet je mening maar houd ‘m binnen. En help die ander om Hem te vertrouwen in deze specifieke situatie. “Waar wil je Jezus in vertrouwen in deze situatie?” Anders spring je zo gemakkelijk in de valkuil… en dat is zo niet behulpzaam voor je broer of zus.

// Vraag je je af of je de juiste actie hebt genomen?
Check dan van binnen: is er rust of onrust gegroeid. Is er geloof of juist ongeloof gegroeid. Zie ik het nu zitten omdat Hij er bij is, of zie ik het nog steeds donker in.

 

Lieve broer, lieve zus, ik hoop dat alles goed met je gaat en dat je in goede gezondheid bent, net zoals het goed gaat met je ziel.

Heb een goeie week,
Roos

P.s. Volgende week ben ik een weekje op vakantie! Dus geen blog.