Ken je dat ‘grapje’ dat je niet mag nadenken over een enorme roze olifant? Dat werkt natuurlijk voor geen meter. Want gelijk zie je zo’n roze gevaarte opdoemen aan de binnenkant van je ogen. Error, want dat was nu juist wat je NIET moest zien.

haarleuk.jpg

Wanneer je zegt dat je vooral iets NIET moet doen. Hoe wijs en logisch ook. Kun je daar zo gefocust op raken… dat je het dus toch doet. En in deze blog wil ik dat principe eens leggen op het ‘veroordelen’. Wij als mensen die Zijn genade kennen het niet wenselijke en tackelende effect van veroordelen. Alles wat een mens niet kan gebruiken, wordt daarmee aangewakkerd.

Veroordelen is gebruik maken van een lat en daaraan meten of je goed genoeg bent. Lukt dat wel, dan ga je pochen. Lukt dat niet dan voel je je een loser. Dat is veroordelen. Of… als iemand anders jouw lat haalt, dan is die persoon oké. Voldoet de persoon niet, dan is het een sukkel en vaak zit hij of zij jou in de weg (volgens jou).

… Als je, zoals wij, vaak hoort dat dit niet werkt… en je hart anderzijds ook nog aan het groeien is in onvoorwaardelijke liefde (zie vorige post)… dan kan dat niet veroordelen zo’n roze olifant worden die je heel hard niet wil zien.

Veel makkelijker is het om je te focussen op wat wel helpt, kwam ik achter. Maar ja, wat is nu het tegenovergestelde van ‘veroordelen’.

Dat is… rappapa… inderdaad je lat weg gooien en Zijn begripvolle genade je hart laten vullen… ja ja, uiteraard… maar wat zie je iemand doen die vol is van Zijn liefde en zo rondloopt? En daar komt ie: Prijzen. Zo’n iemand hoor je mensen prijzen op een manier dat je als toehoorder denkt over degene die geprezen wordt: jeetje wat een gaaf persoon moet dat zijn! (dus niet jeukerig, maar echt)

Ik wil je eens uitdagen om dit te beoefenen. Mijn ervaring is, dat je daar best even in moet oefenen. Wan

t zo gewoon is het niet om de mooie dingen in mensen te benadrukken…al dan niet tegen de persoon zelf met of zonder anderen erbij. Je voelt dan opeens dat het echt een hartsoefening is.

Ik ontdekte dat het een behoorlijk behulpzame hartsoefening is. Dat dit bewust gaan prijzen, je hart helpt om in de ‘onvoorwaardelijke liefde’ stand te komen… want je beoefent je zelf om te kijken hoe onze Vader kijkt. Ja toch?! Of anders gezegd: je trekt bewust je nieuwe schepping aan.

Als je de uitdaging voelt, ga dan aanstaande zondag dit eens uitproberen. Super leuk! En als je hier al goed in bent… om dat prijzen zo specifiek mogelijk te maken. Misschien kom je eerst niet verder als: ‘Wat zit je haar leuk’* of ‘Leuk gedaan joh’… Wat te gek is, maar voel dan de uitdaging dat je meer specifiekere/andere woorden kiest te gebruiken. Kijk dus nog beter. Kies je woorden nog scherper.

Imagine wat dit gaat doen met de atmosfeer.

*dat hangt dus tegenwoordig bij m’n voordeur.