EEN THUIS VOOR ELK KIND

SFEER

In de vorige blog las je het tweede deel van onze KIDS visie. Omdat visie te ver weg blijft, als je het niet voor jezelf toepasbaar maakt. Gaat visie pas zichtbaar worden als het via jouw hart bij de kids komt.

 


// 2 zinnen om te onthouden

  1. Kijk, het is hier leuk!

  2. Het is hier veilig.


1. Kijk, het is hier leuk…

- KIJK, als je aankomt lopen ‘zie’ je wat jij leuk vindt.
- In de kerk is Sunday Funday!

Hoe ziet dit er uit? Laten we het toespitsen op jongetje Max
-
Jongetje Max komt aanlopen en kijkt verlangend naar wat er déze keer bij Kids is. Hij ziet de mooie kleuren, iets van de toffe spellen en hoort gezellige muziek. Dáár is het leuk!
- Tijdens het programma voelt hij zich vrij, want hij kan (onderdelen/dingen) kiezen!
- Wat kijkt iedereen blij en er wordt gelachen! Het is hier leuk.

Wat zie jij?
-  Hoe zie je er zelf uit? Naast je shirt valt daar zeker nog over na te denken. Dit is niet een vaste invulling die je krijgt, want juist de verschillende unieke uitvoeringen hiervan… maakt het gaaf! Wat zie jij?
- Stel je bemand een thuistafel: hoe ziet die eruit? Wat zie jezelf en hoe kun jij ervoor zorgen dat het er gezellig en leuk uitziet?
- Stel je mag FUN dingen bedenken? Denk je na over het geheel? Is er voor de verschillende soorten kids iets te kiezen? En hoe stal je dit uit? Waar zet je het neer?
- Stel je doet het plenaire deel. Hoe ziet het podium eruit? Kijk ernaar en maak het een plek waar jij graag in staat. Zie je dat dit belangrijk is?


// Het is hier veilig

Een veilige atmosfeer –of kinderen zich thuis kunnen voelen- wordt het sterkste bepaald door de beïnvloeders die er rondlopen. Wow. Wat een rol heb je, als je zulke jonge mensenhartjes een thuis mag bieden. In de kerk, dichtbij Hem.

Laten we het toespitsen op Sofietje en Twan.

-  Sofietje komt nu een aantal zondagen in de kerk. Het ziet er leuk uit, maar ze ontspant nog niet. Wat heeft ze nodig? Veiligheid.

- Twan van 11 loopt ook binnen. Zijn ouders liggen in scheiding en op school is het niet leuk. Niemand in de kerk weet dat nog. Maar er is flinke onrust van binnen. Ja, er zijn leuke dingen. Maar wat heeft hij nodig om thuis te zijn in de kerk? Gezien worden en de veiligheid om zn verhaal te kunnen doen als hij dat wil.

Wat zie jij?
-   Als je bij de oppas de ouders meeneemt in een ochtend. Vertel je dan alleen wat ze moeten doen? Of praat je ook over wat ze mogen geloven over de jonge kinderen en geef je ze praktische tips om dat te doen? Wat zeg je ze?

-  Als je een thuistafel bemand: Heb je goed overzicht over de vaste kinderen? Heb je vaste kinderen aan je tafel? Stel je eens voor hoe je jouw kinderen, die je steeds weer ziet, veiligheid kunt bieden. Wat is daar voor nodig?

- Als je op het podium staat: Zie je dat de kinderen niet alleen een verhaaltje nodig hebben van je of een liedje… maar dat ze jou hart ook nodig hebben? Jouw hart dat laat zien dat je om hen geeft? Welke leerkrachten, kinderwerkers, volwassenen maakten op jou als kind de beste indruk? Om het in te vullen, I’m sure dat het degenen waren die je zágen, degenen die je niet pamperden maar je wel serieus namen, degenen die in je geloofden en waarvan je merkten dat ze je echt wilden helpen. Dat soort leerkrachten, kinderwerkers… maken een verschil. Die hebben impact. Die laten de sfeer niet neerdrukken, maar bepalen de sfeer.

- Bedenk eens wat er gebeurt met de atmosfeer als je als team vooral gericht bent op de volwassenen, op dingen regelen. Wat communiceer je dan? En wat is het dat je als team zou willen communiceren?

 

3 Tips: A matter of choice.

Kijk, soms heb je gewoon een uitdagende week en moet je zondags ook nog vlammen. HOE je je hart verzorgd en toespreekt is dan top prio. Want je wilt, ondanks die week, dat wat je gelooft over de kids wel de hoofdtoon voert op die zondagochtend. Toch? Trust me, ik ken die uitdagende gevoelens ook. Dit is wat ik geleerd hebt in de afgelopen jaren en nu altijd doe richting een zondag met de kids:

  1. Op de zondagavond of maandag kijk in naar m’n week en ben ik me bewust van dat ik die zondag namens Hem een beïnvloeder ben. Dus,  ik zegen de week en m’n hart met focus en rust. Ook kijk ik naar de ingrediënten van de week: hoeveel energie kost alles? Is het wijs om te schuiven, dingen anders in te richten voor deze week: dan doe ik dat. Zaterdagavond tot laat iets doen, is voor mij bijvoorbeeld geen optie als ik de volgende dag zeker wil zijn dat ik kan vlammen.

  2. Ook helpt het me om richting een zondag contact te hebben met mn mede-teamgenoten. Niet alleen voor de praktische zaken, maar vooral ook om samen die vibe te pakken/creëren voor een gave zondag. Ik merk een groot verschil in m’n hart als ik dat wel of niet heb/gebruik van maak. En misschien ook niet zo gek… kerk is iets van SAMEN.

  3. Op de zondag zelf ga ik voor rustige aanloop. Ik heb 3 kids en een worshipman, dus dit moet ik heel bewust plannen wil dat lukken. Persoonlijk zet ik alles de avond ervoor klaar, zodat ik niks meer hoef te pakken. En ik zorg dat ik voldoende tijd heb voor wat ik moet doen. Dat is soms meer tijd dan de teamleider van die dag vraagt. Maar wat een verschil qua relaxtheid als je alles hebt klaar staan.


 

AFTERPARTY

Lees en bekijk de afterparty van de Podium Training. Inclusief foto’s en quotes van deelnemers.

Wil je meer weten over de trainingen? Check dan de kidsteam website en ga naar ‘trainingen’.