“En toen deden ze dit! Hallo hoe moet ik dáár nou op reageren! Ik kap er mee hoor. Want dit kan echt niet. Ook niet de eerste keer he.” Slokje koffie. “Of nee, kappen niet. Maar volle bak gezellig mee doen, en vrolijk en blij helpen dat dus maar ff niet. Als ze niet doorhebben hoe dom dit is, dan dan...”

Dit ben ik.  Foeterend. Aan de koffie. Ik had deze fijne gedachtes hier voor t eerst binnen de kerk. Sinds een tijdje nieuwe leiders boven me. Voor t eerst mensen die ik niet zelf had uitgekozen zeg maar. En. Die ik even totaal niet begreep. Ik kon t zelfs Bijbels staven. Dat ook.

Maar thank God voor goede vrienden. Want die goede vriend zegt na even geluisterd te hebben met een klein glimlachje: “Wat dacht je nou Rosie. Dacht je nou werkelijk dat zij nooit iets verkeerd zouden gaan doen? Het zijn mensen. Die maken fouten. En hoe staat het nu met je geloof in dat iedereen Zijn genade nodig heeft. IEDEREEN. GENADE. Die genade die door jou heen je wereld mag beïnvloeden?”

‘Zijn genade’ = Alle begrip voor wie, waar en waarom je bent èn alle voorziening die er nodig is om ondanks alles jou te helpen, te zegenen. Only beschikbaar door wat Jezus ons gaf.

Truth bombs all over. Al pratend, kwam ik tot de conclusie dat ik hier duidelijk nog wat… hoe zeg je dat… openbaring nodig had. Natuurlijk ging ik qua redenatie overstag, maar het vraagt ‘geloof’ om je vervolgens te gaan gedragen naar je overtuiging. Om zo te geloven dat Hij erbij is, met Zijn genade,

Geloof. Geloof is de actieve versie van je overtuiging. Het is niet je redenatie van je logica. Het is hoe je je onzichtbare overtuiging uit. Wat je zegt. Wat je doet.

Geloof is dát waar je je oog op richt als zijnde de waarheid… en daaruit volgt dus je wat je doet. En nog anders gezegd: je geloofsoog is altijd ergens op gericht. Je gedrag laat zien waarop.

Zijn begripvolle liefde via onze harten naar de rest van de wereld. Dat is wat ik zo mooi vind. Als Zijn genade je grijpt, dan vult dat langzaam alle kamers van je hart (waar die overtuigingen zitten) zo dat het groeiende impact heeft op alles wat je zegt en doet.  Nou ik had een nieuw kamertje ontdekt.

Genade naar iedereen, behalve naar degenen boven me, die bedoeld zijn mij te mogen leiden.

Mijn wandelingetje rondom die leiders startte. Ik greep het vast om te ontdekken hoe dit met mijn hart werkt. En. Tja. Dit bleek een eerste keer te zijn, want er volgde nog wat meer episodes rondom dit thema. Logisch ook. Want altijd heb je mensen op wie je invloed mag uitoefenen in je omgeving (onder je). En mensen die invloed op jou uitoefenen (boven je). Los van de uitdagingen die dit mijn hart oplevert, is dat wat ik wil: Zijn genade. Door mij heen. Alle kanten op. Are you with me?

 

Bijbelteksten

Richt je op alle gaven en mooie dingen die er voor je klaar liggen. Maar eerst wijs ik je op een weg die nog voortreffelijker, nog hoger is. (Paulus inleiding op 1 Korinthe 13)

Lees: 1 Korinthe 13
Lees: 1 Johannes 4 vers 7-13

 

De Stepping Stone

stone.jpg

Na het vragen van persoonlijke openbaring/zicht hiervoor aan mn hemelse Vader (want iedereen is anders) Omarmde ik onderstaande:
Vol en gezellig en blij meebouwen aan een kerk vol met mensen, die omdat ze mens zijn soms falen. Soms gruwelijk zelfs. Soms ook leiders. Dat kan als je dit soort situaties niet per definitie wilt aangrijpen om weg te lopen. Want al die falende mensen, onder en boven me, hebben NET ALS IK ook Hem nodig. Misschien zelfs wel Zijn genade door mij heen. Is dat niet één van gave dingen in onze kerk?

Dus: ik beweeg niet mee op basis van dat iedereen alles goed doet of juist ziet en aardig zegt. Maar ik beweeg mee om Hem. Om Zijn geloof in mij. Zijn genade voor mij. Zijn geloof in hen. Zijn genade voor hen.


4 Questions

  1. Moet je dan alles over je kant laten gaan?

> Nee tuurlijk niet. Recht is recht, krom is krom. Je kunt gewoon eerlijk zijn en je uiten. Heb je makkelijk contact met je leider: ga het gesprek aan. Dikke kans dat je een genadig vindt (= begripvol en helpful). Is het een lastige kwestie die je niet zo makkelijk aankaart? Zoek dan iemand op die 1. niet roddelgevoelig is en 2. die je als wijs beschouwd. En 3. Jezus en Zijn genade kent. Spar met die persoon, zegen de kwestie! en ga dan, indien nog nodig: het gesprek aan met je leider.

2. Maar ‘die en die’ zijn wel gewoon gestopt. Wat moet ik daar van vinden dan?

> Mag ik je aanraden om je vooral bezig te houden met je eigen hart en je eigen keuzes? Je weet niet alles van een ander. Je ziet niet alles van die ander. Je bent niet een rechter, maar een broer of zus. Geliefd door dezelfde Vader. Let’s just LOVE each other. (grace grace lah)

3. Maar als het niet verandert? Hoe dan?

> Wees bloody honest. Volg je hart. Want daar is je Heer. Hij spreekt en vaak ook anders dan je eerste emotie/gril die je voelt. Want Hij is er op uit om je optimaal te zegenen… bijvoorbeeld je sterker te maken, door te leren volgen op basis van ‘geloof in Zijn genade’ bijvoorbeeld ;).  Maar het kan ook zijn, dat je gewoon wel moet bewegen. Tip: Doe dit –als t even kan- altijd in gesprek met die vriend/vriendin/wijspersoon. Dat helpt je om buiten grillige gevoelens om top afgewogen beslissingen te maken. En sowieso: Maak je achteraf gezien toch een mindere beslissing… no worries. Hij is erbij. Begrijpt het en heeft al voorzien in alles wat je nodig hebt. (zo fijn dat vangnet)

4. Echt ik kan zo balen van mezelf.

Nu ik dit lees, bedenk ik me die en die situatie. En ik kan mezelf wel voor de kop slaan!

large_wide_full_Slide01.jpg

> Ik ken dat gevoel. Echt. Tot het genante toe. Het laat zien dat je er bottomline iets anders mee zou willen omgaan. En dat siert je. Eerlijk zijn. Anders willen. Moedig hierin willen zijn.

Maar zo belangrijk: voor al die genade voor al andere mensen, gaat het erom… dat je eerst omarmt dat Zijn genade er voor jou is. Juist als je dit voelt als falen, mag je dichtbij Hem komen en zien dat Hij meer dan oke is met jou.

Dus: Ontspan. Om je overtuiging in geloof.


LAATSTE VAN DIT JAAR

Dit was de laatste blog van de eerste Serie van Stepping Stones. Er komen er zeker meer in het nieuwe jaar.

Heb je vragen of opmerkingen rondom Stepping Stones? Laat het me weten. kids@jongenvrij.nl

Dit was ook de laatste blog van dit jaar! Nu al?Ja! We gaan een drukke tijd in de komende weken en dat heeft zo z’n focus nodig. Lees gerust een oudere blog terug (mocht je me missen). Er zijn er inmiddels velen. Begin 2019 starten we weer vers!