funny-quotes-love-is-not-having-to-hold-your-farts-in-anymore-love-love-quotes-funny-quotes-q.jpg

for real: - WIN DE ENIGE ECHTE ‘RelationCHIPS*’ VOOR JOU EN JE TEAM -

De eerste relatie die je als mens ‘zelf’ aangaat, is een vriendschapsrelatie. I PHILEO YOU.

Wie is mijn vriend? Mag ik jouw vriend zijn? Mag ik erbij horen? Mag jij erbij horen? Een topic die al jong gaat spelen in een mensenleventje. Want we lijken op onze Maker die van relaties houdt. Het is interessant… want leven in onze wereld, zijn relaties een dingetje. We willen graag gezien worden. Erkend worden. Mee mogen doen. Maar we roepen ook heel hard: Je moet alleen in jezelf geloven. Ik luister alleen naar mezelf. Wat anderen zeggen boeit me niet. Gek he, die tegenstelling.

Iedereen wil het. Maar kanonne, wat is er ook veel gedoe.

Tijdens Vision Day herhaalde onze Senior pastor de legendarische woorden van onze aardse koning: ‘We hebben niet een groter ik nodig, maar een breder wij.’ Ons jaarthema: Eenheid. Wat volgens mij inhoud: één hele goede dikke vette relatie met niet iemand die jezelf uitkiest, maar met je kerkfamilie. Wow. HOE DAN?

Eenheid = een hele goede dikke vette relatie met je kerkfamilie.

Hoe leven we dit? Hoe zorgen wij ervoor, dat onze jonge broers en zussen kunnen opgroeien en even later kunnen door bouwen op wat wij NU als kerkcultuur neerleggen? Hoe wordt ons kerkthuis een plek waar je gewoon jezelf kunt zijn. Gezien wordt. Erkend wordt. Je een scheet kunt laten, zonder dat je gelijk weggestuurd wordt.

I AGAPE YOU. Dat is het antwoord.

Het woord liefde heeft in het Grieks meerdere woorden met verschillende betekenissen. Vier in totaal. Heel handig, want wij gooien alle varianten in een woord. Ik hou van deze appel en ik hou van m’n man, is best een groot verschil ;). Hieronder de twee die ik even oplicht in deze blog.

PHILEO is het woord voor vriendschapsliefde. Tweerichtingsverkeer. Het woord voor de warme liefde tussen twee kameraden. In het Nieuwe Testament (die in het Grieks geschreven is) kom je dit woord regelmatig tegen. Het is aards, dus het kan komen en gaan. Het is iets voorwaardelijks. Soms verbaas je je, dat een warme relatie kan stoppen. Hoe dan? Denk je. Het antwoord is, het was aardse liefde. Het was phileo.

AGAPÈ is de enige liefdes vorm die niet aards is. De goddelijke vorm. En is éénrichtingsverkeer. Want Hij is liefde. En het grootste kenmerk van agapé is, dat het geeft en geeft en geeft. Reckless Love, zeg maar. De enige liefde die overeind blijft als de ander stom doet. Als de ander zelfs vijandelijk wordt. Als de ander je pijn doet. De enige liefde die dus duidelijk niet zwak is. Maar overeind blijft onder alle omstandigheden.

Hoe wordt die agapè in Zijn kerk sterker. Want die liefde is al duidelijk merkbaar onder ons (mensen omschrijven ons vaak als een warme deken J en kinderen zijn graag bij ons). Maar groter en meer is zeker welkom. Right?

 

4 puntjes + 1 WIN de RelationCHIPS vraag

 1. Agapè kun je alleen ontvangen van de Agapè zelf. Je hart mag zo vol hiervan zijn, dat het gaat overstromen… naar die anderen om je heen.  
  (Het wezenlijke van de agapè is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat Hij ons heeft liefgehad en Zijn Zoon gegeven heeft voor onze zonden Uit 1 Johannes 4)

 2. We hebben ELECTRICITY nodig.

 3. Eenheid, met elkaar is daarmee ook iets wat we alleen van Hem kunnen krijgen. Kijk hoe mooi dit hier staat:

  Now may God, the source of great endurance and comfort, grace you with unity among yourselves, which flows from your relationship with Jesus, the Anointed One (Romeinen 15 vers 5)

 4. We hebben dus ELECTRICITY nodig. (regel hier je ticket: www.jongenvrij.nl/electricity )

 5. Win RelationCHIPS voor je team. Reageer naar kids@jongenvrij.nl met JA IK WIL RELATIONCHIPS WINNEN! Met je postadres erbij. Morgenmiddag trek ik uit de reacties de winnaars en stuur ik de RelationCHIPS naar je toe. (Jong en Vrij KIDSteams only)

*en: thanks to pastor Cees voor de term ‘RelationCHIPS’ :)


Wist je dats:

 • Volgende week geen blog. Maar op donderdagochtend LIVE om 10.00 u via onze Facebookgroep. Ben je nog geen lid? Regel dat dan. (Jong en Vrijers only)

 • Bijna 50 tickets voor ELECTRICITY uitgedeeld inmiddels. Dat is heel tof, want 10 november is nog paar weken verderop. GAAF dat je erbij bent!

 • Wist je dat er ook een andere kerk vroeg of ze mochten aanhaken? En dat mogen ze. Bereid je voor op wat zuiderlijk klinkende broers en zussen ;).


Praise break