Vorig jaar vlak na Pasen kreeg ik een ‘correctie’. Heb je dat wel eens gehad? Een ‘correctie’ rechtstreeks van je hemelse Vader? Haha. Nou, dat doet Hij zoals Hij is, heel vaderlijk natuurlijk. Maar het was wel een correctie. En leuk om die met jullie te delen.

Met Kerst zorgen we in de kerk altijd voor een groot feest. Pasen, dat wat later komt, is een soort B versie van Kerst en Pinksteren een C-versie. Ja toch? Op zich niet erg, want we bewegen hierin mee met waar ons land ook de focus op legt. Iedereen viert Kerst, met of zonder Jezus. Veel mensen doen iets met Pasen, hoewel soms alleen met eitjes en paashazen. En weinig mensen doen iets met Pinksteren, maar zijn wel vrij.

Vorig jaar had ik het met de Here God erover, dat ik heus wel van alles wil doen met die feesten, die ik heus wel belangrijk vindt;  Want ons leven zonder Pasen!  Want een leven zonder Pinksteren!  Maar dat het ook wel veel is. Wéér die hele toko regelen enzo.

De Heer, zo ervaarde ik dat, nam me mee in hoe Hij feesten al eeuwen(!) gebruikt om ervoor te zorgen dat Zijn mensen echt stilstaan bij de belangrijkste events die er hebben plaatsgevonden (google maar eens naar Joodse feestdagen). En dat juist voor de kinderen dit ontzettend belangrijk is, om ze te laten zien, te laten ervaren ‘Wie Hij is’ en ‘hoe Hij dichtbij is’. En dat juíst met een feest, met tijd die apart gezet wordt door iedereen… en zo op de meest leuke manier een onvergetelijke indruk maakt. KerstFEEST, PaasFEEST, PinksterFEEST is ZIJN manier, om ons mensen vast te houden door de generaties heen.

KerstFEEST, PaasFEEST, PinksterFEEST is ZIJN manier, om ons mensen vast te houden door de generaties heen.

Inderdaad in het Nieuwe Testament zie je nergens dat je feesten moet vieren. Het MOET ook niet. Maar het is wel wijs om ZIJN manier… in ZIJN Kerk te omarmen. Right? Want je ziet wel in het nieuwe testament dat precies op Pesach (Paasfeest in Oude Testament) de Here Jezus aan het kruis ging… Hij vervulde de profetie die in dit oude Feest verborgen lag. Je ziet wel dat God Zijn Geest uitstortte precies tijdens het feest dat de Joodse mensen vieren dat ze de tien geboden kregen. Ik ken Hem als een zeer nauwkeurig Iemand, die op alle details let… Dus. Dit was niet per ongeluk.

feestlijst.jpg

De correctie was: “Roos, zie je wat Ik met die feesten doe? Zie je hoe Ik via feesten generatie-overstijgend (jong en oud samen) en zo generatie na generatie, de belangrijkste events ooit inprent? Wil je hier niet te licht over denken?” En dus, meer dan ooit, ben ik er nu van overtuigt dat we de feesten die we hebben als echte feesten voorbereiden. Heel duidelijk over het waarom en ook heel duidelijk een echt feest!

Heel duidelijk over het waarom en ook heel duidelijk een echt feest!

Jullie hebben ‘mijn’ correctie waarschijnlijk niet nodig. Maar het is zó gaaf om te bedenken dat al die feestelijkheden die Hem groter maken tijdens Pasen en straks tijdens Pinksteren, in lijn zijn met hoe Hij Zijn hart voor ons, voor onze kids, zichtbaar, proefbaar en onvergetelijk wil maken.

En. Dank U Heer, dat U dichtbij bent. Zo dichtbij als mijn adem. Dank U wel, dat het zondag Pasen is, dat U koos om niet alleen te komen, maar ook koos als mens om die verschrikkelijkheden aan te gaan om als God dichtbij te kunnen zijn. Dank U dat U met Uw Geest in mij een eeuwige verbinding tussen U en mij gelegd heeft.


Vlam-ze Zondag!

Roos