Alweer een trouwdienst dit weekend. Ik word pastor-voor-bruiloften-en-partijen, denk ik. Dat lijkt me nou een mooie baan. Is hier een feestje? Ik doe mee. 

In het voorgesprek met het bruidspaar hadden we het over echtheid. Bij beiden herkende ik een verlangen naar wat écht is. “Ik wil ’t écht zien,” zei de bruidegom over zijn geloofsleven. 

Wat word ik blij van mensen die eerlijk spreken over hun verlangens. Zo fijn, wanneer je de vrijheid kent om aan te geven wat je graag wilt. Jezelf rechtvaardig weten in Jezus, helpt dan.

Wanneer je ervan overtuigd bent, dat niets of niemand je meer kan scheiden van de liefde van God, ervaar je een bijzondere vrijheid. Waar veel gedacht werd dat die vrijheid je vervolgens allerlei onhandige kanten uit stuurt, ontdekten we, dat het juist dankzij deze vrijheid is dat je in nieuwe, gezonde patronen gaat wandelen. Lukt het dan toch eens niet? Dan is er voor jou geen veroordeling - want die was al op Jezus - en ben je vrij om jezelf als nieuwe mens te blijven zien.

Jezelf rechtvaardig weten heeft nog een leuk effect, dat vooral zichtbaar wordt in relaties. Wanneer je Gods liefde-zonder-voorwaarden kent, die jou rechtvaardig verklaart (terwijl je waarschijnlijk alle reden had juist te diskwalificeren), weet je jezelf intens geliefd. Dat maakt je ‘gevaarlijk’ in deze wereld. Jij bezit namelijk het vermogen anderen lief te hebben. Onvoorwaardelijk. Zonder haakjes, zonder voorwaarden of side-letters. 

Dat is een kracht die in de wereld zijn weerga niet kent. Het is de kracht die jouw geloof levend maakt - zodat je het ‘echt gaat zien’. Paulus schrijft aan de Galaten: Belangrijk is dat men gelooft en de liefde kent, die het geloof zijn kracht verleent (Galaten 5:6). 

Jij kent de kracht van de liefde, die woont namelijk in jou. Echtheid? Geen probleem. Liefde-zonder-haakjes? Vanzelfsprekend. Omdat we zóveel ontvangen hebben, is het prettig uitdelen! Ook vandaag: welkom in de kerk!

Mooie dag!