imageHoewel wij geen sabbat vieren, is het principe van ‘derustdag’ springlevend. Ik knoop momenteel een hele ketting van rustdagen aan elkaar. ;-)

Maar wat is het nut van sabbat? Wat heb je nu aan niks doen?! Het begint in Genesis 2. Let op de sleutelwoorden ‘voltooid’, ‘rust’ en ‘zegen’.

1 Alzo werden voltooid de hemel en de aarde… 2 Toen God op de zevende dag het werk voltooid had, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had. 3 En God zegende de zevende dag en heiligde die…

Het woordje rusten is het Hebreeuwse werkwoord shabath. Daarin herkennen we al de naam voor de zevende dag: sabbat. Een belangrijke betekenis is: opbrengst!

De mens werd in de opbrengst geplaatst. Samen met God ‘rustend’ genieten van wat Hij speciaal voor de mens had klaargemaakt. Anders gezegd: gezegend leven!

Toen kwam de zondeval. ‘werken’ in ‘zweet’. Met de dood tot gevolg. Maar Jezus kwam dat weer oplossen. Daarom riep Hij aan het kruis, toen Zijn werk klaar was: ‘Het is volbracht!’ (voltooid).

Nu kunnen wij in Jezus weer genieten van wat God voor ons heeft voorbereid? Met andere woorden: We hebben weer een gezegend leven. Zo wil God het voor ons en niet anders! Dat ‘werkt’ als we ‘op de zevende dag’, dus in de rust leven.

Dit keer geen scheppingswerk, maar het reddingswerk. Daarom is ‘de sabbat’ verschoven naar de dag van de opstanding van Jezus, zondag. Dit keer de eerste dag van de week! Waarom? Goed om elkaar elke 1e dag van de week te herinneren dat al het werk voor de komende 6 dagen al volbracht is!

Volg mijn voorbeeld, leef sabbatical. ;-)))

Tot morgen!

Comment