Everyday.jpg

In de nasleep van de Holy Spirit Night spraken we met iemand uit een bevriende gemeente. “Handig, want die twee komen nog eens ergens,” moet zij gedacht hebben. Daarom haar vraag: “Kijken jullie goed rond in alle gemeentes waar je komt? Ik wil namelijk een man. Daarom ga ik ook zelf op zoek in verschillende kerken, want ’t moet natuurlijk wel een Christen zijn.” 

Wat een gaaf voornemen: zij wil iemand naast zich, een kerel die de Heer kent om samen met hem het leven doen! Ik bemoedigde haar met de woorden van Jezus: Je hemelse Vader weet wel dat je dat alles nodig hebt (Matteus 6:32). Wel leuk in de lijn van ons thema van de afgelopen weken: gerechtigheid

Jezus leert dit 'omgaan met wat je nodig hebt' namelijk in de context van rechtvaardigheid. Zijn beroemde Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden volgt in vers 33. In de Nederlandse vertaling is iets grappigs gebeurd, in het Engels vind je zoeken (seek) ook in vers 32 terug. Jezus lijkt daar met de nuances van twee woorden te spelen. 

Wanneer je zoekt (epi-zeteo) als de heidenen (vers 32), dan ben je aan het jagen (najagen, zegt de NBV). Je bent ‘in het rond aan het zoeken’ om iets te vinden. Gods gerechtigheid, de koninklijke manier, die vind je door eenvoudigweg te zoeken (zeteo) zonder in het rond te dwalen of te jagen. In de rust dus. 

Dus: Vader weet wat jij nodig hebt - en mannen, dit geldt ook voor jullie; meestal gaat ’t dan niet om een vrouw maar om een auto of zoiets belangrijks :) Dus: wat jij nodig hebt, is beschikbaar. Dus: geen rond-speuren, zoekend jagen, maar de weg van het koninkrijk volgen. Zijn rechtvaardigheid is nu van jou. Daarmee heb jij alles ontvangen. Vader geeft het. Op Zijn tijd. 

En vrijgezelle heren: zie je Annemarie dezer dagen aandachtig naar je kijken? Niets van aantrekken, ze is niet op zoek - niet voor zichzelf in ieder geval :) 

Mooie dag!