Vandaag deel ik een handigheidje, wat heel je leven kan veranderen.

Soms worden er in de gemeente dingen van je gevraagd, waarbij je kunt hebben: ‘Daar heb ik moeite mee’. Dat kan zijn omdat je het niet begrijpt. Maar dat kan ook heel goed zijn omdat je vlees opspeelt. Daar hebben we allemaal wel eens last van.

Paulus zegt niet tegen een enkeling dat je je eigen (oude) gewoonten en meningen als oude kleren moet uittrekken.

Als ik een lijst zou moeten maken met wat de Heer heeft opgeruimd aan moeiten (lees: vlees), voordat ik pastor werd, dan zouden jullie je wellicht vragen wat de Heer in Zijn hoofd haalde, dat Hij mij daar voor riep. :-)

Anyway, een voorbeeldje. Een jaar na mijn bekering besloot de Heer me te vragen om te stoppen met roken. Eerst weerstand. Dat vraagt de spreker. Wat een gezeur. Dat vraagt de Heer niet. Daarna de poging: okay, ik stop. Maar na poging acht moest ik onder ogen zien: ik wíl helemaal niet stoppen.

Mijn vlees is hier nog leidend en ik heb er gewoon geen zin in. Ik zie het nut niet. Totdat ik deze tekst las:

Filippenzen 2:13 want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen.    

God heeft er plezier in mijn wil te veranderen? Wauw! Dit werkt overal. Zo heb ik geleerd geen mening te hebben over dingen die mij niets aangaan, zoals andere bedieningen.

De manier om hardnekkig vlees te doden is dus: eerlijk worden. Ik noem het moeite, maar het is vlees? En wil ik er wel echt vanaf? Of moet ik mijn wil bij de Heer inleveren, zodat Hij er mee aan de slag kan...

Tot morgen!