Al toen je heel jong was, heb je een krachtig wapen ontdekt. Waarschijnlijk al toen je in de wieg jouw eerste bewuste contactmomenten beleefde. ‘Lach eens lief naar tante To?!’, klonk het. Per ongeluk toverde jij een glimlach op je gezicht, waarna je direct werd overladen met knuffels en complimenten. Is dat even handig…

Jaren later mag je jezelf een heuse professional noemen. Vriendelijk lachen op commando is de gewoonste zaak van de wereld. Kenmerkend zijn de momenten waarop je iemand vriendelijk met ‘haaaaai’ begroet, om zodra diegene uit het zicht is een onweersgezicht op te zetten. Masker op, masker af. Zo werkt dat.

Het verschil tussen onze binnenkant en onze buitenkant lijkt een gevolg van de samenleving waarin we leven. Ten diepste is dat echter niet zo. Het wordt veroorzaakt door de manier waarop ons hart met al die masker-impulsen omgaat. Met goede begeleiding kan het hart namelijk sterker zijn dan de impulsen die erop afkomen. Je hoéft dus geen maskers op.

Om ‘puur jezelf’ te kunnen zijn, is het belangrijk dat je gaat herkennen waar je onzeker bent. En dan niet alleen de vorm die je gemakkelijk ziet (zweet tussen de billen en een kloppend hart). Maar ook de varianten die je niet direct als onzekerheid herkent, zoals hoogmoed, boosheid, arrogantie, controle-gedrag en neiging anderen te kleineren.

Al die uitingen van onzekerheid zijn ontstaan doordat jij je best deed om aan alle ‘verplichtingen’ te voldoen. Het zijn de beschermende maskers geworden, waarachter je je veilig voelt. Ze hebben jou laten geloven dat jij helemaal niet onzeker bent. Maar in feite is die verpakte onzekerheid deel van jouw identiteit geworden.

In Jezus heb je een nieuwe identiteit ontvangen. Wanneer je die ontdekt, ben je niet langer de trekpop van tante To en al die anderen. Je hoeft niet gekunsteld te dansen naar de maatstaven van deze wereld. Je bent vrij en mag bij Jezus volkomen jezelf zijn. Laat Hem de realiteit in je hart herschrijven en ervaar van binnen Zijn bevrijdende zekerheid.

Mediteer vandaag op:
Jezus is mijn identiteit. Ik leef zonder druk. Ik leef in Zijn vrijheid.