Zonder dat je het merkte, heb je door de jaren heen een beeld van jezelf gevormd. Je hart is als een printplaat, waar allerlei herinneringen op zijn vastgelegd. Die hebben je gevormd tot de persoon die je nu bent. Ze bepalen hoe je jezelf en de wereld om je heen ziet. In Spreuken 23:7 staat het zo: ‘Zoals een mens in zijn hart denkt, zo is hij.’

Van lang niet al deze gedachten en emoties ben je jezelf bewust. In je hart is allerlei onderbewuste informatie opgeslagen. Soms merk je dat, als je bijvoorbeeld overdreven boos, blij of verdrietig reageert. Waar komt dat nou vandaan?, denk je dan. Uit je hart dus.

God wil het beeld dat wij van onszelf (en van anderen) hebben positief beïnvloeden. Hij weet hoezeer negatieve beelden en emoties ons innerlijk blokkeren en zo ons leven frustreren. Maar Hij weet ook dat als Zijn overvloedige leven in ons hart ruimte krijgt, daar verandering in komt. Want ‘een gezond hart is het leven voor het lichaam’. (Spreuken 14:30).

Als Gods Geest je hart bedient, wordt niet alleen je denken (bewustzijn) aangesproken en opgebouwd. Door op Hem te mediteren, kan ook je onderbewustzijn van Hem liefde en genezing ontvangen. Dan worden schaamte, afwijzing, minderwaardigheid en angst weggenomen. Met als gevolg dat je innerlijke zelfportret op Jezus gaat lijken.

Geloven is de manier waarop je jezelf ziet overgeven aan de manier waarop God je ziet. Als Zijn opinie over jou je eigen opinie over jezelf vervangt, wordt Zijn realiteit jouw realiteit. Daarom zeggen we steeds tegen elkaar: “Kijk naar Jezus!” Als je hart Jezus ziet, verandert het naar Zijn beeld. En dan verandert je leven onherroepelijk ook naar dat beeld. Een prachtig plaatje.

Mediteer vandaag op:
God woont in mijn hart. Ik heb een schitterend uitzicht. Ik zie Jezus!