Vandaag is het pi-dag. Wat voor dag?!?! π-dag is een feestdag voor het getal pi. Wie wiskunde heeft gehad op school, kan zich misschien herinneren: het oneindige getal, dat bij benadering 3,14 is. Precies: zo schrijft de Engelstalige wereld 14 maart: 3/14 - en zo is pi-dag geboren. Wie net als ik groen en geel werd van wiskunde haakt hier al af. Toch even doorlezen, het wordt leuker!

Pi is een wiskundige constante, een waarde die altijd constant blijft. Bij iedere cirkel is de verhouding tussen omtrek en diameter hetzelfde. Die constante grootheid wordt π genoemd. Zo zijn er meer constanten in de wis- en natuurkunde. Wetenschappers blijven zich verbazen over hoe consequent het heelal en alle onderdelen daarvan eigenlijk zijn opgebouwd. 

Volkskrant wijdde afgelopen weekend nog een uitgebreid artikel aan deze constatering. Veel van de constanten lijken precies goed 'ingeregeld' om ons heelal mogelijk te maken zeggen wetenschappers en vragen zich af: Waarom 'klopt' het heelal zo goed? Zou het kunnen, dat wat we denken te zien, een zorgvuldig opgebouwde constructie van projecties van de realiteit is? Smikkelen voor iedereen die geniet van films als The Matrix.

Nog maar een heel klein stapje en wetenschappers gaan ons uitleggen dat een goed-kunnende-rekenende-macht de hand heeft in het ontstaan en verloop van het leven hier op aarde. Grappig: die Macht kenden wij al. Hij heet God en noemt ons Zijn kinderen. In de Bijbel wordt op tal van plaatsen ‘uitgelegd’ wat wetenschappers nog maar recent hebben ontdekt. 

Een mooi voorbeeld is Psalm 8: U toont uw majesteit boven de hemel zegt de oorspronkelijke tekst. Huuu… voer voor wetenschappers: bóven de zichtbare hemel? Is daar iemand?! Ja, en Hij heeft jou gemaakt, bekleed met diezelfde heerlijkheid om te heersen over Zijn schepping!

Het wordt een mooie (pi-)dag!