Everyday.jpg

Deze week kwamen pastors, bestuur en staf van onze gemeente terug uit Israel. Na een paar dagen pak ik de draad van deze dagelijkse blog weer op. Er was blijkbaar wat extra tijd nodig om de ervaringen van de afgelopen week te laten zakken. Wanneer ik alle belevenissen zou willen weergeven, zou het een beetje klinken als een kinderverslag van een schoolreisje: en toen gingen we… en toen deden we… en toen… en toen… Het was veel - en het was mooi. 

Nu waren veel van de ervaringen gedurende deze trip bestemd voor de deelnemers aan de reis. Wat voor doorgeven bedoeld is, kun je de komende weken in het onderwijs in de gemeente verwachten te horen. Eén ding deel ik met je, omdat het zo te maken heeft met ‘thuis zijn’. 

Op één van de laatste dagen van onze reis bezochten we de plek die bekend staat als de Berg van de Zaligsprekingen. Al eeuwenlang wordt deze glooiing aan de oever van het meer van Galilea beschouwd als de plek waar Jezus zijn onderwijs uit Mattheus 5 gaf. Een grote menigte mensen kwam af op Zijn onderricht, lezen we daar. Jezus gaat dan de berg op, gaat zitten en begint te spreken. 

Da’s gek: een mensenmassa toespreken, zonder dat zijn discipelen een flink podium met een dikke geluidsinstallatie gebouwd hadden… Nu hebben wetenschappers vastgesteld, dat uitgerekend deze heuvel een perfect natuurlijk amfitheater vormt, waarbij het gesproken woord uitzonderlijk ver draagt.

We vroegen ons even af: wist Jezus van deze plek? Of ging Hij gewoon zitten op de heuvel die Hij zag toen de mensen op het toekwamen - om vervolgens vast te stellen dat iedereen hem uitstekend kon horen? De Bijbel geeft geen antwoord op die vraag. 

Wel zien we, dat alles wat nodig was om de woorden van Jezus bij de mensen te brengen, door de Vader voorzien en geschapen was. Jezus hoefde niets anders te doen, dan te wandelen in Zijn roeping. Vader voorzag in alles wat Hij nodig had. 

Weer thuis, bedacht ik, is ook gewoon ‘zijn waar Vader je brengt’. In Zijn aanwezigheid ben je thuis. Daar is alles beschikbaar wat jij nodig hebt. 

Welkom thuis!