Als je op het schoolplein iemand uitschold, had de ‘tegenpartij’ als wapen: “Wat je zegt, ben je zelf!” Best goed gevonden eigenlijk. In Spreuken staat dat jij degene bent die je in je hart denkt te zijn. Paulus legt uit dat dit hartsgeloof realiteit wordt als jij het woorden geeft. Je kunt het in je hart bewaren, maar het wordt pas een krachtbron als jij erover gaat spreken.

Wat je zegt, heeft grote impact. Praat maar eens met iemand die gepest is. Zo iemand heeft aan den lijve ondervonden hoe woorden in zwaarden kunnen veranderen. Zonder dat wij het doorhebben, gebruiken wij onze woorden soms onverstandig. We spreken leugens uit of negativiteit, soms subtiel verpakt in leuk bedoelde grapjes. Het legt bloot wat er werkelijk in ons hart leeft.

Groeien in genade is daarom zeker ook groeien in bedachtzaamheid. Wanneer jij leeft in het besef dat je een kind van de Koning bent, verandert dat je manier van spreken. Niet ‘omdat het zo heurt’, maar omdat jij vanuit waardigheid en kracht leert te spreken, ook over en richting de ander. Je neemt dan automatisch afstand van zinloos gezwets, geroddel en kwaadsprekerij.

Je kunt je hart hier een handje bij helpen. Zeker als je merkt dat daar nog ‘oude gedachten’ rondhangen of als je last hebt van pijn, frustratie en boosheid. Zeg dan tegen je hart: ‘Het is niet aan jou om te oordelen, jij mag leven van liefde.’ Je verandert dan vanzelf van een ‘fault finder’ in een ‘love giver’. Er komt gewoon iets nieuws uit dat er al wel zat, maar nu ruim baan krijgt.

Paulus zegt in 2 Korintiërs 5:16: “Wij beoordelen niemand meer volgens de maatstaven van deze wereld.” De wereld is aan de wet onderworpen en zet alles en iedereen in het beklaagdenbankje of voor gek. Jij bent echter niet meer onder de wet, maar onder de genade. Jouw maatstaf is liefde en die laat vanuit jouw hart een rivier van leven uit jouw mond stromen.

Mediteer vandaag op:
Mijn hart is vrij van oordeel en vol van de liefde van Jezus. Mijn woorden zijn een zegen.