Dat werd vroeger tegen mij gezegd als ik schuldig keek of als ik deed alsof mijn neus bloedde. Wij gebruiken die uitspraak wel, maar hebben vaak niet eens door welke hoofdrol je geweten speelt in je beleving van het leven.

Een ander woord voor geweten is bewustzijn. Niet zozeer gekoppeld aan je zintuigen, maar het bewustzijn wat je hebt van of over jezelf. Ben ik een toffe peer of speel ik toffe peer om te verbergen dat ik mezelf een mislukkeling vind?

Het bewustzijn van een mens wordt pas echt beproefd als je doorkrijgt dat God bestaat en dat die ook wat van je vindt. Als je dat laat invullen door hoe anderen je behandeld hebben en/of door de fouten die je zelf maakt, dan wordt je eigen geweten je grootste vijand.

Daarom staat er in de Bijbel dat het gewassen moet worden met het bloed van Jezus. Dat bloed pleit jou vrij van elke schuld, afwijzing, straf, etc.

Het is meteen Gods eeuwige liefdesbewijs aan jou en onomkeerbare acceptatie van jou. Als dat zich vertaald in je gevoel, dan word je een gelukkig mens. Dat beseffend kun je constateren dat alles wat er tegenin gaat een leugen is. Een zwakke plek in je geweten. Een onwaarheid in je bewustzijn van jezelf.

Als jij Jezus en Zijn daad voor jou aan het kruis hebt aangenomen (erkend), dan ben jij perfect en volmaakt geliefd. Wat er ook allemaal nog moet veranderen in je leven, het mag niet spreken in jouw geweten. Het mag niks zeggen in jouw bewustzijn over jouw volmaakte identiteit in Christus.

Laat Zijn bloed (wat ook voor jouw fouten is gevloeid rond het kruis) jouw bewustzijn binnen! Dat heb jij op je geweten! :-)

Tot morgen!