Deze week bracht een goede vriendin de gouden uitspraak van clown Bassie in herinnering. Wie kent hem niet: de wat bolle goedzak die met zijn altijd wat slimmere broer Adriaan menig avontuur beleefde. Natuurlijk verliepen die avonturen clownesk en ging er van alles mis, dit tot groot vermaak van vooral de jeugdige tv-kijkertjes. 

Wanneer het Bassie wel héél erg tegenzat in het leven, monterde hij zijn broer (en vooral zichzelf) op met de kreet wat er ook gebeurt… altijd blijven lachen! 

De reden dat Bassie werd geciteerd over mij, was naar mijn mening heus niet om te lachen. Op diverse fronten had ik even flink de wind tegen ervaren - en ik heb het niet over de woeste weersomstandigheden van gisteren. Ik vroeg me werkelijk af, of er tegen me werd samengespannen: hoe konden nu zoveel elementen ineens ‘tegen’ mij lijken te zijn? 

In Jong en Vrij spraakgebruik zouden wij het Bassie-citaat waarschijnlijk ‘een geloofskaart’ noemen: een kaart uit het kwartetspel dat alleen maar religieus verantwoorde teksten produceert. Helpt niet, weten we inmiddels. Wel fijn om even scherp te zien wat er gebeurt. 

De omstandigheden lijken niet optimaal - jammer, maar dat doet niets met Gods plan voor mijn leven. De wind lijkt hier en daar specifiek op mij af te blazen - kan, maar ik ben nog steeds de gerechtigheid van God in Christus. Daarmee: in het centrum van Zijn liefde, Zijn genade en gunst en dus: unstoppable.

Boos of verdrietig van wat er gebeurt? Geen enkel probleem - voor God om mij te blijven zegenen. Fijn dat het daarmee voor mij ook geen probleem meer is: dan kan ik - wat er ook gebeurt - écht opgelucht blijven lachen! 

Mooie dag!