Everyday.jpg

Wanneer je even zonder wasmachine zit, kun je - mits je tenminste in een stad van enig formaat woont, naar de wasserette. In Oost Europa is de deze gemeenschappelijke was-inrichting eigenlijk nooit uit het straatbeeld verdwenen: ook in de kleinere plaatsen vind je vaak zo’n über-schoon riekend pandje in de winkelstraat.

Gefascineerd kijk ik altijd naar de grote wasmachines die in een mum van tijd ieders wasje fris en fruitig opleveren. De enorme drogers verspreiden, met hun gapende monden wijd geopend, een warme damp die de hele winkel in een sauna verandert. Hebben we dat ook gelijk meegepakt.

In ons leven ook even geen wasmachine, dus hoera: tijd voor de wasserette. In het achtste district van Budapest is dit wel de plek om een dwarsdoorsnede van de bevolking te zien. Studenten op kamer-zonde-wasmachine, expats die met de telefoon aan het oor hun wasjes doen, rugzaktoeristen die toe zijn aan een verversing van hun garderobe én degenen die de economische afweging gemaakt hebben: alleen het hoognodige in de wasmachine, de rest thuis op de hand.

In de warmte van de wasserette dwaalt mijn blik van de voortdurend draaiende witte was (jawel, met één roze doekje van Anna…) naar al die verschillende mensen. Vind ik mezelf toch ineens mediterend terug… tsja, dat doet een voorganger :) De gemeente als wasserette. Leuke parallellen te bedenken, zoals ‘iedereen welkom’. Wat dacht je van ‘warme sfeer’…? 

Grappige verschillen ook. Waar ik altijd wat met mijn ondergoed loop te schutteren naast de dame die haar negligé uit het bakje licht, kijken we in de gemeente niet in elkaars wasmandje. Bij Jezus kom je er schoon uit, that’s it

Volgende week sta ik hier weer, mijn tasje opnieuw vol met wasgoed. Ander niet onbelangrijk verschilpuntje: bij Jezus zijn we in één keer klaar, schoongewassen door Zijn bloed. Alleen je voeten, zegt Jezus, die mogen elke dag (Johannes 13:10). Stoffige stad of modderige landweg op jouw programma vandaag? Hij wast ze Zelf voor jou en nodigt je aan tafel!

Mooie dag!