Cody sprak pas over ‘press on’. Niet alleen vasthouden of niet opgeven, maar ook doorzetten. Dit is absoluut een Bijbels onderwerp. Jezus genoot ervan als mensen sterk aandrongen om bij Hem te komen of van Hem te krijgen. Die houding is echter niet erg Nederlands. Tenminste, niet de laatste generaties.

Wij zijn een beetje verwend geraakt. In de zin dat veel dingen ons makkelijk zijn gemaakt. En als het dan een beetje tegen zit, geven wij al snel op. Ik wel, volgens mijn vrouw. :-)

Dat gaat gelukkig over uitdagingen rond het huis en niet over geestelijke dingen. Dáár ben ik gelukkig (hopelijk?) in gegroeid. Maar niet zo begonnen, ik vond mezelf de eerste jaren van mijn bedieningsleven ook snel zielig.

Natuurlijk is weerstand niet lollig. Maar je leeft in een gevallen wereld in barensweeën. Daar kun je uit opstaan, net als Jezus. De dood kon Jezus niet vasthouden, zegt Handelingen 2:24. Maar had Hem dus eerst wel vast? Vandaar dat wij soms ook een worsteling ervaren.  

De volgende tekst gaat niet over redding, maar over onze levenswandel op aarde:

Efeziërs 5:14 ‘Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood, en Christus zal over u stralen.’

Toen Cody over doorzetten sprak, zei ik tegen de Heer: ‘Ik heb doorgezet, maar nu eindig ik neergeslagen? Ik kan niet meer doorzetten, mijn lijf wil niet’.

Er kwam geen antwoord vol medelijden. Ik moest alleen maar denken aan mijn doop. Daar ga je ook omver (je sterft aan jezelf) en dan sta je op in Zijn leven. Nu ik tijdens mijn geloofswandeling weer plat ging, was er schijnbaar iets van mijn oude ik nog niet gestorven.

Dat wordt soms duidelijk als je naar een ‘volgend level’ van heerlijkheid gaat, waar iets meer wind staat. Niks aan de hand. Rustig laten sterven en weten dat je gaat opstaan in een grotere mate van Zijn leven.

Tot morgen!

Comment