Papa, wil je mij naar boven dragen?
Hoezo pop?
Omdat jij sterk bent.
Maar als je zelf loopt, word jij ook sterk?
Nee, dat hoeft niet.

Amber weet nog niet dat er (puber)dagen komen waarop ze niet wil dat ‘pappie’ haar draagt. Daarna reken ik op de opname. Anders volgt er een tijd waarin ‘pappie’ eerder naar bed gaat. Of in een ander huis woont en ‘poppie’ dus niet naar boven kan dragen. :-)

De moraal? Hoe handig als Amber zelf leert trap lopen, ook als ze moe is.

In de kerk in Zuid-Afrika kwam de grote vraag weer langs: Als de genade waar is, waarom zou ik dan nog… dopen, dienen, geven, etc? God geeft alles en wij hoeven toch niet meer te werken. Als je bijvoorbeeld zegt dat we eerst iets moeten zaaien voordat er oogst komt, dan is de genade toch geen genade? 

Dat je zaad hebt óm te zaaien is al genade. Daarnaast wil ik een groot misverstand ontzenuwen: Onder de genade valt er niets meer te doen.

Veel mensen denken dat we God moeten dienen als slaaf. In de genade ontdek je gelukkig dat God compleet tevreden is gesteld door het werk van Jezus! Vaak getrokken conclusie: Niets doen blijft over, wél doen is terug naar slavernij.

Allebei niet waar! Je bent geschapen naar Gods beeld en leert weer bewegen en handelen als zoon of dochter van God. Niet vóór God maar namens God. De aarde beheren. Dat is onze bestemming! Dat geeft levenslol!

Meedoen met en als God is je Koninklijke voorrecht. Dus even doorbijten als soms het oude gevoel van ‘nu moet ik weer…’ omhoog komt bij gezonde, geestelijke gewoonten.

Slavernij is waardeloos. Niks doen net zo goed! :-)

Tot morgen!

Comment