Everyday.jpg

Gisteren was ik onderweg naar het vliegveld in Düsseldorf toen de verkeersinformatie me waarschuwde voor de Nederlanders die onderweg waren naar Duitsland met het doel vuurwerk te kopen bij de buren. Het dreigden er zo veel te zijn, dat gecombineerd met het vakantieverkeer een heuse vuurwerkfile dreigde. 

Mij ben je kwijt op zo’n moment. Wat een gekte - in de file om (goedkoop? zwaarder? mooier?) vuurwerk te halen, OK, ieder z’n ding. Maar het woord: vuurwerkfile… prachtig! Wat een jammerlijke timing dat de verkiezing van het woord van het jaar nét achter de rug is!

In Nederland - je hebt ’t vast meegekregen - is appongeluk door onze nationale dikkewoordenboekenheld Van Dale verkozen tot woord van het jaar. Op ruime afstand gevolgd door fipronilei en regenboogtaal. Die laatste was overigens de enige die ik bij eerste lezing direct snapte… De tweede plaatswinnaar blinkt uit in ie-klanken en zegt daarmee precies wat het is: iiiieeeks! De winnaar van dit jaar las ik, als was het een test op dyslexie, de eerste keer als een apen-ongeluk… iets met een botsing tussen twee bewoners van Artis?!? 

Wist je dat ook de weermensen een woord van het jaar hebben? Codeweer is ’t dit jaar geworden. Net als flitswinter en jojo-zomer (de winnaars van respectievelijk 2016 en 2015) typisch Nederlandse weer-woorden... 

De ‘die zijn het nét niet geworden’ woorden van het jaar zijn vaak leuker dan de winnaar. Wat dacht je van abuselfie? Betekenis? Een per ongeluk gemaakte selfie. Nooit gehad, maar prachtig woord. Of zooikoorts, voor een fictieve ‘aandoening’ die zich uit in een overvloed aan bezittingen en bezigheden. Ook daar is genezing voor - een aanstaande verhuizing is ideale therapie, kan ik melden. 

Ons woord van het jaar was Unstoppable, maar wij doen het anders dan Van Dale: we stellen het woord bij aanvang van het jaar vast. Dat bouwt lekker verwachting en geloof op. Wat ons woord voor 2018 wordt, kan ik je nog niet verklappen, dat horen we op Vision Day, 7 januari in Amersfoort. Niets mis mee, om je verwachting alvast te richten op een uitstekende start van het nieuwe jaar!

Mooie dag!

Ben jij ook zo benieuwd naar het thema voor 2018? Je bent meer dan welkom op Vision Day, 7 januari in Theater Flint in Amersfoort. Houd de lokale nieuwsbrieven in de gaten voor alle details!