Je lichaam is uitgerust met een aantal unieke veiligheidsmechanismen. Eentje daarvan wordt actief als je stress of een risico ervaart. Op zulke momenten maak je onmiddellijk enkele chemische stoffen aan, die je bewustzijn verhogen. Je bent klaar om te overleven of te vechten. Dit wordt daarom wel de ‘vecht- of vluchtmodus’ genoemd.

Als je geregeld stress hebt, schiet je lichaam vaker dan goed voor je is in deze veiligheidsmodus. Je kunt er uiteindelijk zelfs verslaafd aan raken, met als gevolg dat je werkelijk niet meer tot rust kunt komen. Je denken wordt dan continu overprikkeld en doordat je gedachten workaholic zijn geworden, kun je ze niet meer beheersen. Je bent de controle over jezelf kwijt.

Gelukkig heb je van God óók een veiligheidsmechanisme gekregen waarmee je deze stress te lijf kunt gaan: mediteren. Als je jezelf toestaat (of dwingt) om bij Jezus tot rust te komen, gebeurt er iets unieks in je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat meditatie het voorste deel van je hersenen activeert; daar waar je creativiteit en je dieper liggende emoties en herinneringen zijn opgeslagen.

In overprikkelde toestand lukt dat niet. Je denken werkt namelijk als een portier, die de deur naar deze diepere laag alleen opent als je rust ervaart. Vandaar dat God je steeds aanmoedigt om Zijn rust in te gaan, om stil te worden en Hem tot je hart te laten spreken. Zoals in Psalm 4:4: ‘Mediteer in je hart, op je bed en wees stil (ervaar rust).’

Wil jij stressvrij worden? Dat kan. Neem tijd om te mediteren op Gods liefde en ontdek de toegang tot je hart, waar Jezus woont. De kostbare ontmoeting die je daar met Hem hebt, gaat je denken ver te boven. Daar ontvang je diepe rust en valt stress als een last van je af.

Mediteer vandaag op:
Jezus woont in mijn hart. In mijn hart vind ik Zijn rust. Ik kan op elk moment Zijn nabijheid ervaren.