Everyday.jpg

Deze dagen ben ik met een klein team in Roemenië. In het westen van het land is het evangelie van genade ‘geland’ in twee gemeentes. We spreken met de leiders en ontmoeten de gemeentes. Uiteraard is er tijd uitgetrokken voor een sessie ‘alles wat je altijd wilde weten over genade maar niet durfde te vragen’

Mijn ervaring met dit soort sessies is, dat de antwoorden (of misschien wel: het feit dat er ruimte is voor de vragen - en de Bijbel altijd een antwoord heeft!) steeds leiden tot een groter besef van Gods liefde en goedheid voor Zijn kinderen.  

Een voorganger stuurde deze week alvast een vraag in - kon ik me voorbereiden. Wat doet Jezus nu in Mattheus 21 vanaf vers 18: Hij vervloekt een vijgenboom. Bijna met ontferming bewogen over die arme boom, vragen we ons af: is dit nou genade?!? Iemand in de gemeente probeerde: “handelt Jezus hier nu in een moment van zwakheid?”

Hmm… jouw Jezus die geen zonde kende en veertig dagen en nachten de duivel weerstond in de woestijn - een moment van zwakte? Gelukkig is het beter dan dat!

Van Pastor Prince leerden we ook deze geschiedenis te bekijken in zijn context. Lees maar door tot en met vers 22: Jezus spreekt hier over de kracht van geloof - of eigenlijk: over de kracht van geloven zonder te twijfelen. 

Om zijn bedoeling te begrijpen, kijken we naar de eerste keer dat vijgenbladeren worden genoemd in de Bijbel. Wanneer Adam gezondigd heeft, bedekken hij en zijn vrouw zich met vijgenbladeren. Zelfrechtvaardiging, weten wij: een bedekking zonder bloed, terwijl zonder bloed dat vergoten wordt, geen vergeving voor zonde plaatsvindt (Hebreeën 9:22). 

God komt dan en bekleedt Adam en Eva met dierenhuiden: onschuldig bloed vloeide voor hun overtreding. Hier zien we vooruitblik naar het vergoten bloed van het Lam dat ons rechtvaardig maakt - iets wat onze eigen inspanningen nooit kunnen. 

Zo mogen we de vijgenboom begrijpen: een beeld van zelfrechtvaardiging. Wat Jezus in dit Bijbelgedeelte zegt is, dat we los mogen komen van de zelfrechtvaardiging, die als het ware ‘vervloeken’ in ons leven en Zijn gave van rechtvaardigheid omarmen om geloof te zien stromen als een krachtige rivier! 

Mooie dag!