De dagen van terugkijken zijn voor mijn lief en mij een mooie gelegenheid om samen een film te kijken. Deze week de beurt aan de klassieker De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween naar het gelijknamige boek (één keer de titel vermelden is wel genoeg, dacht ik zo). 

Deze zwartkomische film houdt het midden tussen een Zweedse variant op een Amerikaanse roadmovie en een Scandinavische Forrest Gump. De hoofdpersoon (inderdaad, honderd jaar oud) beleeft tal van avonturen terwijl hij zijn levensverhaal vertelt dat, je raadt het al, ook vol zit met hilarische belevenissen. 

De film staat bol van briljante citaten. Één ervan wil ik je niet onthouden. Zijn moeder hield de kleine aanstaande honderdjarige voor, niet zoveel te piekeren. Immers: Het is wat het is en het wordt wat het wordt. Ik vond het een mooie om het jaar af te sluiten. 

De moeder in de film had niet veel op met Jezus. Toch lijkt haar uitspraak een mooie variatie op Zijn woorden, voor ons opgetekend in Matheus 6:34 Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. 

In Jezus' toespraak (te lezen in de verzen hiervoor) laat Hij je weten dat jouw hemelse Vader voor je zorgt en al je behoeften kent. Wat een rust: voordat ik me kan bedenken dat ik iets nodig heb, weet Hij het al. Zorgen

Zo terugkijken geeft rust: Hij heeft alles in Zijn hand, wat er ook gebeurd is. Zijn plan is niet veranderd. Vooruitkijken naar het nieuwe jaar wordt zo leuk. Bedenk je dit: we leven onder een wolkenloze hemel, van waaruit een perfecte Vader in alles voorziet dat we nodig hebben. 

Zo. Het vuurwerk kan beginnen! Zie je in 2017!