Everyday.jpg

Sarah Silverman is nu niet bepaald iemand wiens naam je in dit blog verwacht. In haar comedy-shows en tv-optredens aarzelt ze niet controversiële onderwerpen als racisme, seksisme en religie scherp aan te snijden. Uitgerekend Sarah liet de wereld afgelopen week zien, hoe je liefde en genade kunt betonen, ook wanneer de ander daartoe geen aanleiding geeft. In tegendeel… 

Sociale media explodeerden zo’n beetje, in de laatste dagen van het oude jaar, toen de Amerikaanse comédienne door iemand op Twitter uitgescholden werd. Het was maar één woord, dat digi-belager Jeremy gebruikte, maar de lading was vernederend én seksistisch. 

Had Sarah het recht gehad flink om zich heen te slaan? Had zij ‘gelijk’ gehad, wanneer ze deze meneer beticht had van allerlei kwaads? Ja, zeker in de publieke opinie, die natuurlijk belangstellend meekeek hoe Sarah op deze provocatie in zou gaan. 

Ik geloof in jou schreef ze een uur nadat ze op het wereldforum was uitgescholden. Ik zie wat je allemaal schrijft op je timeline, ik zie de pijn achter je boosheid. Weet je, ik ken dat gevoel. Kijk eens wat er gebeurt, wanneer je liefde kiest, ik geloof dat je het in je hebt! 

In de discussie die zich op Twitter ontspint, is voor iedereen te volgen hoe Jeremy zich opent voor Sarah’s benadering. Hij deelt over zijn pijn en wat er in zijn leven gebeurd is. Ze vraagt nog wat door en een paar minuten later zegt Jeremy: sorry dat ik zo stom deed tegen je. Sarah antwoordt: het is OK, ik zie iets in jou, ik heb het gevoel dat jij een geweldig leven zou kunnen hebben. Jij verdient zoveel meer dan je denkt! 

Het vervolg? Jeremy vindt online een therapeut en Sarah oogst alom lof en applaus voor haar reactie op deze hate-tweet.

Genade is pas genade, wanneer de ander dat nodig heeft, bedacht ik, anders zou het ‘welverdiend’ zijn. Deze black comedian is vandaag mijn voorbeeld. Zelfs iemand die het overduidelijk verprutst, mag een tweede, derde, zevenhonderdvierendertigste kans krijgen. Juist in ons midden. Het vervolg? De ander wordt er mooier van - en wij ook :)

Mooie dag!