Je zult maar een blog schrijven over het herfstseizoen (zie de Everyday van gisteren) en direct volop bediend worden met de oogst…. De blog was amper gepost, of een lieve vriendin kwam met verse vijgen. Grote joekels uit de tuin. Zoet als honing, heerlijk in onze goedemorgenyoghurt. 

Nu doen vijgen ons natuurlijk onmiddellijk denken aan de vijgenbladeren waarmee Adam en Eva zich probeerden te bedekken (met weinig succes), maar wist je dat vijgen in de bijbel zelfs als geneesmiddel vermeld worden? Van rijpe vijgen werden dikke koeken gemaakt (hmmm!) die op ontstekingen gelegd werden. Kijk maar naar het verhaal van Koning Hizkia in 2 Koningen 7. 

Vijgen spreken ook van rust, van voorziening. De belofte in Micha 4:4 over de komende heerschappij van de Heer vanuit Sion is: Ieder zal zitten onder zijn wijnrank en onder zijn vijgenboom, door niemand opgeschrikt, want de HEER van de hemelse machten heeft gesproken. 

Terwijl wij peuzelden van onze vijgenyoghurt kwamen mijn meditatieve gedachten over het seizoen van oogst extra binnen. Wat een uitzicht: onze Heer regeert vanuit Sion en doet ons zitten onder onze druiven- en vijgenstruiken zonder opgeschrikt te worden. Als er iets is waaraan de wereld behoefte heeft, is het wel bevrijd te worden van ‘schrik’, van angst. 

God gaat nog verder: “Ik draai het om,” zegt Hij. “Alle lammen en verschoppelingen breng ik bij elkaar en ik maak van hen een volk van helden." (vers 6 en 7). Goed nieuws voor iedereen die zich soms nog verkreukeld en verstoten voelt: God trekt zich jouw lot aan en heeft een plan met jouw leven - een plan dat in de eeuwigheid een plek krijgt! 

Een portie vijgen maakte me blij. Later kreeg ik nog een zak kweeperen uit de tuin. Die komen dan weer niet in de bijbel voor…