Ik was in Riga, de hoofdstad van Letland. In mijn portemonnee nog wat Letse Lats (de guldens van Letland), die doen het niet meer - ook Letland doet aan euro’s. Ik kon ze kwijt bij de Nationale Bank. 

Nu had ik ook nog enkele Litouwse Litas. Eveneens exotisch, maar niemand wil ze meer hebben - behalve de Litouwse nationale bank. Nu is Vilnius, hoofdstad van het buurland nog een eindje rijden - die moeite ging ik niet nemen. 

Gedurende mijn wandeling door de stad viel mijn oog op een wisselkantoortje waar een groot bord met de koers van de Russische roebel om aandacht schreeuwde. Volkomen onlogisch - maar toch maar even naar binnen - of eigenlijk, naar beneden, een donker keldertje in. 

Een norse meneer maakte duidelijk dat hij alleen Russisch met me wilde spreken. Oude Litas? Gromgromgrom… een greep in de brandkast achter hem en hoppa: een paar euro’s retour. Geen slechte koers, maar toch vroeg ik hem om een kvitantsiya - een bonnetje. Domdomdom… natuurlijk njet

Toen pas viel mij de wachtruimte links van de balie op. ‘The Real KGB Experience - Escape Room’  zei het bord. Ineens had ik beeld: hoe deze meneer na het vertrek van de Russische troepen uit Letland voor zichzelf een nieuwe bestemming had gevonden!

Ik heb de man maar niet gevraagd naar zijn professionele verleden… Beter, om soms even niet herinnerd te worden aan wat ‘vroeger’ was. Wanneer ik in mijn verleden duik, kijk ik ook met weinig trots naar het uithangbord voor mijn winkeltje. 

De heerlijkheid van de Heer zal je achterhoede zijn zegt Jesaja 58:8. Kijken wij nu achterom? Het is Zijn glorie, Zijn majesteit die we zien! Vóór ons? Lees maar: Je gerechtigheid gaat voor je uit. Goedgekeurd voor God - in Jezus. Niet jouw verleden, maar Zijn dood en opstanding bepalen jouw nieuwe dag!