Everyday.jpg

‘Petrus, houd je écht van me?’ De spanning stijgt als de spreker het, net als Jezus, voor de derde keer zegt. ‘Houd je echt van me?’ Je voelt in de zaal dat veroordeling ruim baan krijgt. Want nee, net als Petrus houd ik eigenlijk niet echt van Jezus. Als het erop aankomt, verloochen ik hem ook...

Kunnen wij van God houden? Vraagt God dat van ons? NEE. Voordat Jezus kwam, lag die vraag er wél. ‘Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf’, zei Jezus. Maar dat was de samenvatting van het OUDE verbond. Dat beëindigde Hij vervolgens, om ons een NIEUW verbond te geven.

In het nieuwe verbond, de ‘afspraak’ die God met ons gemaakt heeft, blijkt dat liefde volgens God niet is dat wij Hem liefhebben, maar dat Hij ons liefheeft. Het idee dat wij God zouden kunnen liefhebben, is oud denken en zelfoverschatting.

Op het moment dat je gevraagd wordt om iemand lief te hebben, komt er onmiddellijk angst in het spel. Bewust of onbewust ga je diegene liefhebben om geaccepteerd te worden, om liefde terug te verdienen, om een goed mens te zijn en vooral: om God te pleasen.

 Het kan behulpzaam zijn om onder ogen te zien dat je eigenlijk helemaal niet zoveel van God houdt. Net als Petrus. Je eigen liefde is gewoon heel beperkt, omdat die gebaseerd is op angst. Het is liefde die gefilterd is door het zoeken naar lijfsbehoud en die aan allerlei eisen heeft moeten voldoen.

God, jezelf en de ander liefhebben? Vergeet het maar. Dat gaat je nooit lukken, tenzij Zijn liefde in je hart die menselijke liefde herschrijft. In Zijn nabijheid ontdek je dat jij het voorwerp bent van Zijn liefde en dat Hij iedere eis, ook om lief te hebben, wegneemt.

Heeft God Zijn wens dat wij Hem, elkaar en onszelf liefhebben dan opgegeven? Dat niet. Maar Hij weet dat die wens pas in vervulling gaat als de vrucht van Zijn Geest (liefde...) in ons hart kan groeien. En die groeit wanneer wij ervaren hoe hartstochtelijk Hij van ons houdt.

Mediteer vandaag op:
Mijn hart is vol van Gods onvoorwaardelijke liefde. Als ik liefheb, is dat omdat Hij mij liefheeft.