Wist je dat je de hele dag door aan het mediteren bent? Je hebt het alleen niet door. Toch ben je telkens als je ergens wat langer over nadenkt, op focust of over piekert in feite aan het mediteren. Omdat dit meestal vanzelf gaat en je er niet bewust voor kiest, noem je het alleen niet zo.

God wil onze meditaties graag ‘bewust’ maken. In plaats van dat we onze gedachten en emoties de vrije loop laten, wil Hij ons laten ontdekken hoe je hierin kunt sturen. En dat is reuzehandig, want daardoor ben je in staat om je niet langer te richten op zaken die je gekwetst hebben of je zorgen opleveren, maar op dingen die goed voor je zijn.

In de Bijbel is mediteren verbonden met het ontvangen van wat God je geeft. In Psalm 49:3 staat: ‘De meditatie van mijn hart zal mij begrip geven.’ Soms snap je dingen niet; door te mediteren ontstaat er begrip in je hart. Mediteren is dan ook echt iets anders dan redeneren. Bij meditatie komen je gedachten juist tot rust; je laat je hart spreken.

Mediteren wordt in de Bijbel ook wel ‘verbeelding’ genoemd. Bijvoorbeeld in Kolossenzen 3:2: ‘Bedenk de dingen die boven zijn...’ Letterlijk staat daar: ‘Verbeeld de dingen die boven zijn...’. Meditatie is je voorstellingsvermogen gebruiken om informatie in je hart om te zetten in openbaring.

God heeft je met het vermogen om te mediteren een kostbaar geschenk gegeven, waar je bewust gebruik van mag maken. Meditatie is Zijn sleutel om je hart te herschrijven. Door te mediteren op Jezus ga je met je hart zien wat je verstand hoogstens weet. En zo kun jij jouw leven van binnenuit de richting op sturen die God je wijst.

Mediteer vandaag op:
Ik heb de sleutel tot mijn hart gevonden. Door meditatie kan ik sturing geven aan mijn emoties, mijn gedachten en mijn bestemming.