Everyday.jpg

Vanaf dat we jong zijn, leren we ‘vasthouden’. Kleine Anna is er goed in. Als je iets vasthoudt, is het van jou - tenminste, zo lijkt het. De doos met hagelslag? Die houd ik vast, dan maak ik er mooie geluiden mee. Houd ik ‘m niet meer vast, dan ruimt mama ‘m op… Welkom in mijn wereld. Na de hagelslag de muisjes, de pot met macaroni - als het maar rammelt. 

Wanneer we groter worden, proberen we steeds grotere zaken vast te houden. De gedachte is zelfs, dat dit een goede eigenschap is: vasthoudendheid wordt als een deugd gezien. Wanneer we proberen iets zwaars vast te houden of ons vast te klampen aan iets dat boven onze macht hangt, komen we er achter dat vasthouden tot zere spieren kan leiden. 

Wanneer grote mensen heel veel dingen vasthouden, spreken we van ‘verantwoordelijkheidsgevoel’, van ‘ballen in de lucht houden’. Vinden we het eigenlijk best stoer als we ‘veel verantwoordelijkheden’ hebben. Wanneer iemand niet vasthoudt, kan dat als ‘onverantwoordelijk’ worden gezien. 

Een ouder familielid drukte mij deze week nog op het hart toch vooral zelf goed mijn best te doen om alles rond onze verhuizing zorgvuldig en goed te regelen. Daar is niets mis mee, beaamde ik van harte. “Ja,” ging het familielid verder, “want het is bid en werk!” Nu was het blijkbaar nodig om mij met die krom geciteerde Benedictijnse wijsheid te confronteren - want, zo bleek later in het gesprek: op de Heer vertrouwen… dat kan toch niet zonder je eigen verantwoordelijkheid te nemen!

Nee, lekker verantwoord, als ik zelf oplossingen poog te bedenken voor problemen die ik nog niet eens kan zien. Mijn geploeter, mijn vasthouden (met mijn mensenhandjes!) of Zijn liefdevolle Vader-armen? Mijn gedut tegenover Zijn nooit sluimeren noch slapen… Mijn liefde die opraakt of Zijn voortdurende liefdevolle zorg?

Heel verantwoord, om Hem voor mij en mijn huis te laten zorgen! Zal ik dan loslaten wat ik tóch niet kan vasthouden? Heb ik mijn handen vrij vandaag, bijvoorbeeld voor een goed boek! 

Mooie dag! 

Tip: het nieuwe boek van pastor Joseph Prince, ‘Laat Los en Leef’ ligt deze week in de boekhandel!