Je kunt doodmoe worden van continu bezig zijn met verandering. Stel: je ontdekt dat er weer iets mis is met je en gaat dan je best doen om het beter, anders of niet meer te doen. Van alle kanten krijg je praktische tips, goed bedoelde adviezen en in de kerk bovendien een stapel geestelijke waarheden. En toch lukt het niet. Onderaan de streep ben je nog steeds ontevreden en niet happy.

De ‘default modus’ van ieder mens is: je best doen om iets voor elkaar te krijgen. We maken elkaar wijs: ‘Waar een wil is, is weg’. Maar hoe hard je ook je best doet, je loopt steeds weer tegen je grenzen aan. Totdat je ontdekt dat je één hoofdprobleem hebt: jij bent nog steeds dezelfde persoon. En jij mist simpelweg de kracht om te veranderen.

Sterker nog: jouw wil om te veranderen werkt zelfs het tegenovergestelde uit. Als je zegt: “Ik wil een beter mens worden”, bedoel je dat ongetwijfeld oprecht. Maar je hart trekt op zo’n moment direct een alles frustrerende conclusie: ‘O, dan ben je dus nog niet goed genoeg.’ Het eindresultaat is een lange worsteling, die alleen maar heftiger wordt als je het opnieuw probeert.

Gelukkig kun jij je hart ook iets anders laten geloven, dat wél verandering teweegbrengt. Als jij je hart ervan weet je overtuigen dat Jezus met Zijn volheid in je woont, wordt ZIJN veranderende kracht actief. Dan gebruik je jouw inspanning alleen maar om Hem in jouw hart te laten werken. God vraagt geen gedragsverandering. Hij schenkt hartsverandering.

Mediteer vandaag op:
Ik ben goed genoeg. Ik ben gezegend met het beste leven dat er bestaat.