Everyday.jpg

Toen ik vijftien jaar was, leerde ik God kennen als mijn Vader. Die naam gaf ik Hem ook maar meteen wanneer ik mij in gebed tot Hem richtte. Snapte ik alles van Zijn vaderhart? Neuh… Had ik mijn genade-theologie al op orde? Dank aan pastors en leraren: dat kwam later goed :) 

Toch noemde ik Hem bij de naam die Jezus bekend kwam maken. Dat viel op: sommige vrienden vonden dat ik maar merkwaardig praatte over Degene, die zij als ‘Heer’ kenden. Anderen werden erdoor geïnspireerd. Zoals de goede vriend die ik gisteren ontmoette. We kennen elkaar al jaren en zien in elkaars leven Vaders goedheid. Wanneer hij zich luidop tot ‘Vader’ richt in een gemeenschappelijk gebed, hoort hij soms reacties die ik van vroeger herken. Hij vertelde over een gebeurtenis niet zo lang geleden. 

Terwijl hij bad tot Vader werd hij plots ruw onderbroken door iemand in het gezelschap: ik word zo boos van jouw religieuze gewauwel tegen die ‘vader’! zei deze jongen scherp. Een goed gesprek leerde, dat hij een aaneenschakeling van verdrietige ervaringen met zijn aardse vader had gehad. Ik wil dit wel - maar ik vind het zo lastig was eigenlijk wat zijn uitbarsting bedoelde te zeggen. 

Na onze ontmoeting wandelde ik een stukje. We gaan als gezin door een bijzondere tijd: ons huis verkocht, een toekomst voor ons die zich stap voor stap ontvouwt. Wanneer ik het even spannend vind, bedenk ik mij, ben ik als de jongen uit het verhaal van mijn vriend. Ik hoor iemand (in dit geval mezelf!) spreken tegen Vader - en vraag me tegelijkertijd ten diepste af of Hij wel genoeg van mij houdt om de volgende, onbekende, nog-niet-eerder-uitgeprobeerde stap ook met mij te zetten. 

Mooie ontdekking. Iedere vorm van onzekerheid over de toekomst is ten diepste een vraag: Vader, houdt U genoeg van mij, ook voorbij de volgende kruising? Geen verwijt - zeker niet van Vader die jou meer dan wat-dan-ook lief heeft. Hij heeft immers zelf gezegd: 'Nooit zal ik u afvallen, nooit zal ik u verlaten,' zodat we vol vertrouwen kunnen zeggen: 'De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. (Hebreeën 13:5,6). 

Mooie dag!