Voor mijn werk reis ik veel kilometers in vliegtuigen. Nu wordt in de luchtvaart met mijlen gerekend - vandaar de uitdrukking ‘airmiles’

Airmiles zijn punten die je verdient met reizen met een luchtvaartmaatschappij - of als klant van ‘vrienden’ van deze maatschappij: verhuurbedrijven of hotels. Doel met deze punten is uiteraard de clientèle zoveel mogelijk bij de club van bevriende bedrijven te houden. 

Trouwe klanten kunnen punten ruilen voor goedkopere tickets, krijgen speciale voorrechten en andere cadeautjes. Het behalen van een bepaald niveau bij een maatschappij heet ‘status’, waarbij gradaties als diamant, goud en platinum bereikt kunnen worden. 

Sinds de film Up in the Air met George Clooney kan iedereen zich iets voorstellen bij de felbegeerde platinum for life status: nooit meer in de rij staan, voor altijd de geliefde klant van het vliegbedrijf, op de eerste rij zitten bij het uitreiken van douceurtjes…

Het systeem van punten zit vol met wetmatigheden: jij koopt dit, dan krijg je dat - vlieg je niet, dan krijg je een degradatie… Nog een laatste: wél op tijd je punten inwisselen, anders vervallen ze. 

Snel een ticket boeken, bedacht ik, met mijn punten, voor het verval intreedt :) De juffrouw meldde me dat ik van die ene soort punten nét ietsje te weinig had. Of ik dan mocht bijbetalen of met de ándere soort punten kon afrekenen, informeerde ik beleefd. Nee, dat kon niet: dat staat in de airmiles tiengeboden. 

In welke vorm van wetmatigheid jij ook verzeild bent geraakt (school? werk? thuis?) - Vaders gunst is op jou. Die volgt jou op basis van het volbrachte werk van Jezus en is nooit afhankelijk van jouw prestaties. 

“Ach, weet u,” zei de mevrouw na een denkpauze, “ik zet gewoon wat extra punten op uw saldo, dan stuur ik u het ticket toe.” Wetsovertreders… ik houd ervan! 

Mooie dag!