Het trauma van Oost-Europa - zo beschreef de Volkskrant gisteren de zichtbare achterstand die mensen die rond de machtswisselingen in Oost-Europa geboren zijn, hebben opgelopen. 

Zo blijkt uit een onderzoek van de EBRD, beter bekend als de Oost-Europa Bank, dat mensen die geboren zijn vóór en tijdens de transitie van een communistisch, centraal geleid systeem naar een markteconomie, gemiddeld 1,5 centimeter korter zijn dan mensen die in de jaren daarna geboren zijn. 

De EBRD schrijft in haar onderzoek dat het effect van de overgang hetzelfde is als die te zien is bij mensen die geboren zijn in een land in oorlog.

Pas nu, 25 jaar later, beginnen de mensen heel langzaam het trauma te verwerken. Inmiddels zijn inwoners van de voormalige communistische landen even gelukkig als burgers in het westen - ahem, zeggen de kleine lettertjes van het onderzoek: mits zij eenzelfde inkomen hebben als hun westerse tegenvoeters…

Het gaat toch goed in Oost-Europa? Budapest, Praag en Kosice zijn populaire bestemmingen voor stedentrips! Shopping malls beter geoutilleerd dan een gemiddeld Nederlands stadscentrum. Klopt, 27 procent van de mensen in Oost Europa heeft het inkomen zien groeien in de afgelopen jaren. Maar ook: 23 procent is zelfs slechter af dan onder het communistische regime!

Droge, demografische, economische cijfers over een stukje Europa een paar uurtjes vliegen bij ons vandaan. Die ‘mensen van 1,5 centimeter korter’ zijn de mensen die nu in de Genade-gemeentes in Hongarije, Polen, Roemenië en Albanië binnenkomen. Mensen uit het trauma van Oost-Europa leiden, is dagelijkse kost voor leiders en voorgangers van deze gemeentes. 

De pastors Zbyszek, Sziszi, György, Alecia en vele anderen: samen met hun teams wijzen ze naar Jezus, die alle trauma, alle oorlog, alle economische schade heeft gedragen aan het kruis. 

Tip: bid vandaag voor de leiders van de gemeentes in Oost-Europa: we zijn één Lichaam, jouw gebed maakt verschil omdat de Geest er kracht aan verleent!