Misschien heb je ps. Marcel de laatste maanden wat minder gehoord? Niets mis met het gebruiken van zijn onderwijs van enige tijd geleden (beschikbaar in de webshop en op vimeo). In iedere overdenking zit ruim voldoende (vers!) voedsel voor jou. Vraag de Geest je te leiden in het uitzoeken van een preek of studie en geniet van wat Hij voor jou heeft!

‘Kauwen’ helpt: dat merkte ik ook na woensdagavond. Deze studie komt vast ook snel beschikbaar online, zodat je er opnieuw en opnieuw van kunt genieten!

Om je vast op weg te helpen opnieuw de aanrader 2 Korintiërs te gebruiken. Hoofdstuk 4 begint waar ps. Marcel woensdagavond afsloot. Paulus zegt: “de verborgen dingetjes van (valse) schaamte hebben we aan de kant gedaan” (naar 2Kor4:2), de ‘bedekselen der schande’ zegt de aloude Statenvertaling. Geen valse bescheidenheid, want: Wij verkondigen niet onszelf, wij verkondigen dat Jezus Christus de Heer is en dat wij omwille van hem uw dienaren zijn (vs. 6). 

Zie je hier weer het evenwicht tussen nederigheid (hallo, Paulus zegt hier: “we zijn jullie slaven omwille van Christus!”) en oprechte vrijmoedigheid? 

Die balans toont Paulus voortdurend, lees maar in vers 10: we dragen het lijden (de nederigheid van Jezus, zagen we woensdagavond) in ons lichaam, zodat het (zoë-) LEVEN van Christus in dat lichaam zichtbaar mag worden! 

Nederigheid, de onderste weg kiezen, kan soms ‘rot’ voelen. Paulus noemt dat ‘verderf’ in vs. 16. Dat is buitenkant, zegt hij. Jouw binnenkant wordt iedere dag vernieuwd, van heerlijkheid tot heerlijkheid! 

Wat is dan het uiteindelijke doel? Uitbundige, steeds maar groter wordende dankbaarheid tot eer van God (vs. 15). Wil jij dat Jezus echt álle eer krijgt? Draag dan vandaag die ‘geringe last’ (vs. 17) en verheug je op toenemende glorie: eeuwige luister, die alles omvat en alles overtreft. 

door pastor Paul van Laar

Meer horen? Op https://vimeo.com/jongenvrij vind je goed onderwijs.