Komende dagen ben ik met een team in Budapest. We mogen onder meer onderwijs geven over hemelse economie en zakendoen. 

Voor mij is Budapest altijd thuiskomen: ik heb er lang gewoond en volgens mij is ’t de mooiste stad van de wereld. De Donau, de heerlijke boulevards, prachtige hofjes - ik hou d’r van. 

Thuiskomen wordt nog makkelijker in de nieuwe gemeente die het volbrachte werk van Jezus als basis heeft. Niet voor niets heeft pastor Sziszi met zijn leiders voor de naam Grace Home Church gekozen. Kom je daar binnen, dan ben je thuis. Leuk, om dit ook van hen te leren!

Wat een gemeente als deze bijzonder maakt, is in de eerste plaats oprechte, voelbare liefde. Hongaren maken dat zichtbaar, door elkaar vooral veel te omhelzen bij binnenkomst, maar uiteraard zit ’t niet per se daarin. Het besef, dat God ons als eerste zó heeft liefgehad, dat wij nu Hem en anderen kunnen liefhebben, maakt dat we vaste bezoekers en gasten onbevangen tegemoet kunnen treden. 

De andere sleutel voor het bieden van een ‘thuis’ aan mensen die binnen komen in de gemeente, is de volledige afwezigheid van iedere vorm van oordeel. ‘Oordeel’ kun je lezen als voortdurend wegen: is zij goed genoeg? Doet hij of zij wel wat hoort? Past hij wel hier? 

Waar voor ons geen enkele vorm van veroordeling meer is omdat wij in Jezus Christus zijn (Rom 8:1 NBG), mogen wij een volkomen oordeel-vrij thuis bieden aan wie maar binnen wandelt in ons leven, ons huis, onze gemeente. Onafhankelijk van voorgeschiedenis, kleur, religieuze overtuiging. Zo laten we zien, hoe the Message dit vers vertaalt: Wie binnenkomt in Christus’ ‘ik-ben-hier-voor-jou’ hoeft niet langer te leven onder die voortdurende laaghangende zwarte wolk. 

Een zonnige dag voor jou!