Misschien vraag je je wel af, wat terugkijken aan het einde van het jaar voor zin heeft. Het kan ook zijn dat bij het terugkijken direct de minder-goed-gelukte momenten van 2016 in gedachten springen.

Toch even inzoomen op wat er dan gebeurt? We zien momenten waarop we ons doel misten. De Bijbel noemt dat zonde. Dat deze momenten ook in 2016 voorkwamen in jouw leven, is niet zo verrassend. Misschien verbaas jij jezelf nog door te falen, vraag een paar mensen in je omgeving en je zult al snel merken dat je waarschijnlijk de enige bent die verbaasd is ;) 

Het is essentieel dat we begrijpen, op welke manier God in Jezus heeft afgerekend met het probleem van de zonde. Wanneer Paulus aan de Romeinen schrijft dat wij gestorven zijn met Christus (Rom. 6:8), dan gebruikt hij een woord dat een diepere dimensie van ‘met’ overbrengt: door de vereniging met, in gelijkenis met (bron: Strongs concordantie). 

Paulus laat zien: in eenheid met Jezus en Zijn sterven, zó mag jij jezelf ook dood voor de zonde beschouwen (vers 11). Jezus kende geen zonde, deed geen zonde, in Hem was geen zonde, leert de Bijbel ons. Hij was daarmee de enige die door Zijn sterven ‘ten opzichte van’ de zonde een einde kon maken aan de schuld, de schaamte en straf die het gevolg waren van de zonde.

Zó leeft Jezus nu. Zó leef jij met Hem: dood voor de (schuld, schaamte en straf als gevolg van de) zonde, maar in Christus Jezus levend voor God (zonder schuld, schaamte of straf) (vers11, toevoegingen van mij). 

Zo wordt terugkijken leuk: wanneer je achterom kijkt, zie je Jezus en Zijn complete verlossingswerk. De macht van zonde en dood verbroken. Dát geeft een ander licht op jouw niet-voor-facebook-jaaroverzicht!

 Vind je dit nog abstract of lastig te begrijpen? Kijk en luister dan vandaag naar pastor Marcel in de preek “Ten Feet Tall” via het startscherm van deze app of online: https://vimeo.com/189629670