Gisteravond had ik een lang gesprek met een echtpaar dat als zendelingen in Oost Europa werkt. Even wat anders dan de gemeente van Glanerbrug, dus… Zo hadden deze mens onlangs een poging gedaan iemand in hun team uit te leggen wat de term ‘zonde’ betekent. 

Ja, je doel missen - maar noem nou ’s een voorbeeld. Nou, dat wisten ze wel: ‘jongen en meisje samen naar bed voor het huwelijk’ - dan heb je er toch wel één, niet dan? De gesprekspartner had met onbegrip gereageerd, gevraagd of ze het goed verstond. “Ja, want weet je… als dát al zonde is, wij maken thuis wel ergere dingen mee…” Welkom in een land, in een cultuur die de sporen van jarenlange verwoesting nog vers en zichtbaar draagt. 

Ons gesprek ging nog even door gisteravond - en hier wordt ‘t interessant voor ons allemaal. Wanneer in het verleden en heden van een land duisternis zó prominent zichtbaar is, zou je daarvan kunnen schrikken. Wat een bijzondere licht laat Paulus hierop vallen, wanneer hij uitlegt datwaar de zonde toeneemt, ook de genade steeds overvloediger wordt (Romeinen 5:20).

Dan maken we ‘m nu even persoonlijk. We weten, dat Gods kracht zichtbaar wordt in zwakheid - dat is precies waar genade zich laat zien. Wanneer dan de kracht van zonde zichtbaar is in jouw leven of in je omgeving, wordt door steeds maar toenemende genade dus Gods kracht super-overvloedig zichtbaar! 

Waar ziek gedrag de maat was, worden gezonde patronen zichtbaar. Waar haat regeerde, overwint liefde. Waar verwoesting is geweest, mag je herstel verwachten. Waar is geroofd, gaat vergoeding zichtbaar zijn.

Genade wordt wel omschreven als ‘onverdiende gunst’. Je kunt er niet voor werken, maar krijgt het cadeau. Alles ging mis - en toch een cadeau? Jep, dat is super-overvloedige genade. Elke dag weer!

Mooie dag!