Op de Duitse snelweg, dat voelt pas unstoppable. Kleine Anna had er nog geen weet van, op de Autobahn, haar eerste buitenlandreis. Het ging ook lekker. Niet heel hard, maar we schoten fijn op. 

Totdat… vlak voor mij remlichten een Beierse volksdans uitvoerden. Van alle kanten blauwe zwaailichten… We stonden stil. In Duitsland hebben de hulpdiensten bij een ongeval op de snelweg de gewoonte de weg compleet af te sluiten. Vollsperre is hier het beleid. 

Wanneer ook twee helikopters honderd meter voor ons parkeren is het spektakel compleet. Dit wordt een gevalletje stoppable vermoed ik - en inderdaad, anderhalf uur later staan we nog. Natuurlijk hebben de hulpdiensten tijd nodig om hun werk te kunnen doen. 

Wat te doen wanneer je plotseling tot stilstand wordt gebracht? Uiteraard spraken we direct woorden van redding uit over iedereen die bij het ongeval betrokken was. Dank voor onze plek, precies niet op de ongevalslocatie. Maar dan wordt het stil in de auto. Op af en toe een prutteltje na… 

Wanneer we tot stilstand gebracht worden, is een primaire reactie ‘juiste’ tekst te produceren en te ‘preken’ over hoe unstoppable echt begrepen zou moeten worden… Ik overwoog even van de vangrail een podium te maken… nee, niet echt. 

Een moment van stilstaan kan ook meditatietijd opleveren. Niet ingewikkeld. Ik zette zachtjes muziek op. Paar regels raakten me: 
Uw liefde is beter dan het leven, zoeter dan wijn. 
Het is meer dan ik mij ooit kan voorstellen. 
Uw liefde is alles wat ik nodig heb Heer, 
ik ontvang uw liefde en genade voor mij. 

Zo eenvoudig kan meditatie zijn: met een songtekst, een woord uit de Bijbel. Luisteren, uitspreken, met verschillende accenten belichten en opnieuw in gedachten nemen. 

Even (gedwongen) stilstaan? Geen probleem: gebruik de tijd nuttig met woorden van leven voor jou! 

Deze Bijbelteksten vind je in Psalm 63:4 en Hooglied 1:2. Het lied van New Creation Church beluister je via deze link.