In onze gemeente word je met regelmaat aangespoord te luisteren naar goed onderwijs. Ook de Everyday moedigt je vaak aan. Natuurlijk doen we aan practice what you preach, dus je voorgangers brengen dit ook zelf in de praktijk. Dat leidt vaak tot mooie openbaring - zeker wanneer, zoals deze week, meerdere preken en bijbelstudies op mijn mp3-speler over hetzelfde verhaal lijken te gaan. 

Over Jozua, deze keer: de aanvoerder van het volk Israël bij de intocht in het beloofde land. De eerste grote hindernis was de stad Jericho. “Ik lever de stad aan jullie uit”, zei God. Op instructie van de Heer gaf Jozua het volk opdracht om in stilte om de stad te wandelen. 

Voor mij is deze scene al voldoende, wat een briljant beeld. Stel je eens voor: wat als het volk uit Nederlanders had bestaan? Daar komt de stam Twente: “ik vind ’t niks leeeeuuuuk” - o nee, stil, had Jozua gezegd. De Amsterdammers erachteraan: “Sal je sien, een eind sjouwen voor niks!” - sssst! Een Rotterdammer mompelt in zichzelf: “Zal main benieuwuh…”, maar slikt de rest in. “‘k Wait nait…”, zegt een Groninger nog, maar wordt ook snel tot stilte gemaand. De jongens en meisjes van de Bible Belt vragen zich af of de leider het wel scherp gezien heeft, maar houden devoot hun mond… 

Dan komt het moment waarop ze hebben gewacht: nu mag iedereen los in luid gejuich, terwijl de priesters op de ramshoorns blazen. Zie je wat er gebeurt? In stilte volgen ze de leider - hoe bijzonder zijn instructies ook zijn. Wanneer de ramshoorn (een beeld van het volbrachte werk van Jezus) klinkt, juicht iedereen mee en wordt de overwinning behaald.

Klaar om nieuw gebied in te nemen - in je leven of in de gemeente? Volg rustig (Jezus in) je leiders - en juich mee wanneer Zijn werk wordt geëerd! De overwinning is zeker!