imageAmber en Megan hebben een gezamenlijk vriendinnetje. Als zij op bezoek is geweest, wordt elke vraag beantwoord met een wedervraag: ‘serieus?’

Amber, ruim ff op. Antwoord: Serieus!? Megan, je bord is nog niet leeg. Serieus?! Amber, je doet nu wel heel bijdehand? Serieus!? En die twee aapjes weten er zelfs op het juiste moment een ondertoon in te leggen. Van cynisme tot spot.

Mijn gevoel daarbij: Serieus?!?!

Vanavond Doordeweekse Samenkomst. Ik wil weer met elkaar naar de liefde kijken. En de wonderlijke samenhang tussen de hoogte van de liefde en ontzag. En hoe ons ontzag voor de liefde van God uitwerkt. Het is wonderlijk genoeg ontzag, wat in ons dagelijkse leven bescherming waarborgt.

Het is eer en ontzag, waardoor we niet alleen beschermd zijn tegen dingen. We overwinnen ook als we aangevallen worden!

Wij hebben steeds meer fysiek bescherming nodig. Het IS heeft opgeroepen om burgers uit landen die zich tegen hen keren te doden. Die oproep is aan radicalen, ook in Nederland. Dat is een serieuze zaak.

Eer en ontzag voor onze Heer en Koning gaan ons daar bij helpen! De uitdaging is alleen dat wij Nederlanders bij onderwerpen als ‘eer en ontzag’ vaak zo serieus worden. Maar net zoals liefde en ontzag samengaan, gaan ontzag en vreugde ook feilloos samen.

Wíj moeten bij alles wel voldoende ernstig of moeilijk kijken. ‘Serieus…?’, zou Megan zeggen. En geloof me, wanneer zíj dat met een ondeugende glimlach zegt, kan de meest verstokte zuurpruim een glimlach niet onderdrukken.

Wij leven in de vreugde die vóór Jezus lag. Dat blijft zo. Ook als er verschrikkelijke dingen gebeuren op deze aarde. Dit betekent niet dat we niet kunnen meehuilen. Maar wil je écht helpen? Dan zul je er niet door geabsorbeerd moeten worden.

‘Maar ik wil écht níet helpen opruimen’, hoor ik Amber denken. Gelukkig kan een kind het niet opbrengen om alleen maar serieus te zijn….Een zekere pastor trouwens ook steeds minder. Steeds meer opgeruimd. J

Tot vanavond in Nijkerk en anders tot morgen!

Nieuwsgierig naar meer? Vanavond is er een Doordeweekse Samenkomst! Dit keer in Nijkerk. Een avond boordevol worship en preaching. De avond start om 20:00 uur. Je bent meer dan welkom in het Corlaer College, Ds Kuypersstraat 3 te Nijkerk.

Comment