Gisteren sprak ik pastor Chris - ‘onze man’ in China. Hij is daar niet alleen: vier lieve vrouwen bewegen aan zijn zijde. Heleen, zijn vrouw en de drie dochters. Heerlijk om hem te spreken, te horen van zijn belevenissen in Azië. 

Al bijna twintig jaar zijn ps. Chris en Heleen werkzaam onder volken die nog niet eerder van Jezus hoorden. De laatste jaren komen daar steeds meer open deuren in de kerken van China bij. Ps. Chris vertelde me dat hij uitkijkt naar de periode van verlof, straks vanaf maart. Samen met het gezin komt hij naar Nederland. Een extra uitgebreid verlof van vijf maanden deze keer, om de kinderen de gelegenheid te geven alles te doen wat nodig is op hun Nederlandse scholen én om ruim tijd door te brengen in de lokale gemeente. 

Terwijl we daar even over doorspraken, vertelde ps. Chris hoe hij de vorige keer in Nederland had genoten: gewoon met Heleen over de heide bij Hilversum lopen, samen met de Heer ongestoord tijd doorbrengen. In alle eerlijkheid stelde hij vast dat zulke momenten in China zeldzaam zijn. 

De afwezigheid van hei in China was daarvoor slechts het kleinste obstakel: de vele taken en verantwoordelijkheden, het voortdurend ‘buitenlander’, ‘werkgever’ en ‘leider’ zijn, draagt daar des te meer aan bij. 

Net voor ons gesprek luisterde ik naar een interview met een oude rabbi die Psalm 23 besprak. “Wanneer de Heer jouw herder is,” zei hij, "ben jij een schaapje! Dat betekent, dat je lekker op je buik in het gras mag liggen, Hij zorgt immers voor jou!” Die sloot aan: hoe druk we ook zijn: God is onze Herder. Hoe hard we ook gaan: Zijn goedheid en genade in onze achteruitkijkspiegel. 

Rustig aan vandaag, dan halen die je in! 

Pastor Chris en Heleen zijn nog op zoek naar een woonhuis voor hun gezin tussen maart en juli 2017 in de driehoek Amersfoort - Hilversum - Utrecht. Kun jij helpen? Neem contact op met missions@jongenvrij.nl