Ophef in Nederland rond het filmpje van onze nationale omroep. Het fenomeen ‘Kerst’ lijkt verdwenen uit de decemberpromotie.

De promo werd deze week voor het eerst uitgezonden. In het filmpje is een aantal programmamakers te zien. Een jongeman met een oriëntaals uiterlijk schuift aan voor het Kerstdiner (of is het: decemberdiner?).

De omroepclub haastte zich te melden, dat er ook een heuse Kerst-promo is, waarin het woord nog wél voorkomt. Hoe het ook zij: dankzij deze actie van de promotiebedenkers wordt het woord ‘Kerst’ weer overal genoemd - toch de middeleeuwse uitdrukking voor de Christus.  

Ik ben vóór gezelligheid met Kerst - mag ook heel december duren. Sterker nog: het gewraakte promofilmpje heeft voor mij wel herkenbare elementen. Een heel stel BN-ers in de keuken (afkorting staat voor Bijzondere Nederlanders): check. Gezelligheid in de vorm van een mooie maaltijd: check. De associatie met de omroepvereniging mis ik even, meestal komt er, wanneer het écht gezellig is, geen tv aan te pas.

Terwijl ik naar de beelden keek en naar de muziek luisterde, bedacht ik me dat met een íets andere tekst dit filmpje ook precies uitstraalt wat we als gemeente willen overbrengen: jij bent welkom, wat je achtergrond ook is. Je mag gaan zitten en je laten bedienen met goed voedsel. Er is volop, voor iedereen wat bij hem of haar past (let op de tajine die langskomt voor de decembermaaltijd!). Aan tafel ontspinnen zich vervolgens de mooiste gesprekken, is er ruimte om te lachen en om ernstig te zijn.

Vandaag alle kans om zelf te ontvangen. Heb je de afgelopen week ‘honger’ gekregen, dan ben je in de dienst op de juiste plek. Er is genoeg voor iedereen. Ook komend weekend in alle Kerstdiensten. Aarzel niet om juist nú iemand uit te nodigen. Het is er de tijd voor! 

Via www.jongenvrij.nl/kerst nodig je heel gemakkelijk iemand uit voor Kerst-in-de-kerk!