Everyday.jpg

Deze maand komen de eerste wijnen van dit jaar beschikbaar. De Beaujolais Nouveau heeft zijn weg gevonden naar de Nederlandse consumenten, maar wijnmakers en -liefhebbers in heel Europa kijken  altijd vol spanning naar de eerste wijnen van het land. 

Samen met een andere voorganger was ik in de oogsttijd bij een kleine wijnboer. We mochten proeven van het eerste sap van de druiven die hij nét had geoogst. De druivenmassa lag in grote tonnen te wachten tot het gistingsproces zijn werk zou doen. “Wanneer kunnen we hiervan nu wijn drinken?” vroeg mijn collega ongeduldig. Glimlachend antwoordde de wijnmaker, dat we daarvoor nog wat geduld moesten hebben: pas over drie jaar is deze wijn ‘klaar’ om te drinken. 

Wat moet een wijnbouwer geduld hebben in zijn werk, bedacht ik. Een mooie oefening voor managers (en voorgangers…).

Jezus gebruikt niet voor niets het beeld van een wijnrank om ons te leren in rust te wandelen. Juist wanneer Hij zieken geneest, doden opwekt, voor zoveel mensen goed doet, laat Hij zien, hoe Zijn rust ook voor ons beschikbaar is: Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. 

Het woord ‘blijf’ drukt hier een diepe rust uit. De Engelse vertaling kiest hier voor ‘abide’, ‘verblijven’. Denk je eens in: wat kan een takje (een rank) anders dan aan de stam (de wijnstok) blijven? Verbonden met de wijnstok: dat is immers de plek, waar hij voorzien wordt van sappen, leven en alles wat nodig is om te groeien en veel vrucht voort te brengen!

Sta jij voor een moeilijke beslissing vandaag? Weet jezelf aangesloten op de Wijnstok die vol is van wijsheid. Is het druk om je heen? Hij is rust - en Zijn rust stroomt in jou. Voelt het zwaar? Zijn kracht stroomt. Jij bent verbonden met de Wijnstok - je (ver)blijft in Hem! 

Mooie dag!