Everyday.jpg

We kijken steeds minder tv - in Nederland nog altijd meer dan gemiddeld drie uur per dag per persoon, maar het aantal kijkminuten neemt al een paar jaar af (bron: NOS). Voor de bezorgde lezer: ik trek het gemiddelde fors naar beneden. Om voor mijn kijkgedrag te compenseren zijn er mensen die per dag zes uur kijken :)

Toch vind ik het heerlijk om af en toe een speelfilm te kijken. Neem nou klassieke films: ooit één van de verfilmingen van Charles Dickens’ Oliver Twist gezien? De familie-jank-film bij uitstek! Deze week hoorde ik mezelf citeren van één van de meest pakkende scenes uit het begin van de film: de jonge Oliver verblijft in een werkhuis waar verschrikkelijke mensen de scepter zwaaien. Met alle andere arme jongens zitten ze aan lange tafels voor het avondeten. In hun bakjes een smerige blurp (kán niet anders dan Engelse porridge zijn…bleeh!). 

Wanneer ze hun bakjes hebben leeggegeten is kleine Oliver zo dapper om op te staan en naar het hoofd van de tafel te lopen, waar één van de leiders van het huis stomverbaasd toekijkt. Oliver doet het bijna onmogelijke en zegt beleefd: Please Sir, I want some more… De escalatie is pijnlijk en supersnel tegelijk: Oliver wordt geslagen, achternagezeten, opgepakt en zelfs uit het werkhuis geplaatst. Voor de echte liefhebbers, je vindt de scene hier: https://youtu.be/BbdNgbCOq_s 

Verdrietig maar waar: veel mensen hebben nog een Oliver Twist-beeld van God. Een boze, oude man die aan het hoofd van de tafel zit om ons een afgemeten portie redding van hel en dood te geven (uit genade, uiteraard) - iets extra’s zit er niet in, tenzij we al onze moed bij elkaar rapen en Hem vragen alstublieft, mag ik iets meer? 

Hoe anders is jouw hemelse Vader? Omdat Hij ons het Allergrootste heeft geschonken, mag je van Hem ook alle andere dingen verwachten. Hij geeft Zijn liefde niet in afgemeten porties maar stort deze in onze harten uit door Zijn Geest. Hij geeft Zijn genade en vrijspraak in overvloed!

Tip: mediteer vandaag op deze bijbelverzen: Romeinen 8:32; Romeinen 5:5; Romeinen 5:15 en 17 - een heerlijk alternatief voor een serie op Netflix :)